След удивително стабилно възстановяване миналата година от предизвиканото от пандемията

...
След удивително стабилно възстановяване миналата година от предизвиканото от пандемията
Коментари Харесай

Бизнесът в Полша е изправен пред проблеми заради войната в Украйна

След изумително устойчиво възобновяване предходната година от провокираното от пандемията стесняване на стопанската система, полската промишленост също имаше мощен старт на 2022 година Надминавайки упованията, промишленото произвеждане се усили със 17.3% на годишна база през март, първия цялостен месец след офанзивата на Русия в Украйна, а производството набъбна с 12.4%. По-голямото произвеждане в енергетиката и минната промишленост, както и от тежката индустрия, компенсира спада при колите и частите. Но възобновяване евентуално ще бъде кратковременно.

По-малко оптимизъм до края на годината
Войната в прилежаща Украйна не оказа огромно въздействие върху бизнеса през първото тримесечие, защото фирмите към момента имаха цялостни книги с поръчки. Но вероятностите за втората половина от годината са доста по-малко оптимистични, съгласно нидерландската банка ING. Войната в Украйна усили риска от съществени спирания на веригите за доставки. Равнището на инфлацията беше високо още преди войната, само че в този момент е двуцифрено и продължава да пораства, оказвайки напън върху индустриалните разноски. А антибизнес пристрастеността на ръководещата партия Право и правдивост (PIS) ще стане още по-изразена, до момента в който Полша се приготвя за парламентарни избори, които ще се проведат през есента на идната година.

Икономистите не са единомислещи кой е най-силният от множеството насрещни ветрове, които духат против бизнеса в Полша, макар че съвсем всички предвиждат криза тази година. За Игнаци Моравски, основен икономист на бизнес вестника Puls Biznesu, макроикономическата картина е най-големият облак за задграничните вложители. Потребителските цени са се повишили с 15.6% през юни спрямо предходната година, равнище, невиждано от повече от 20 години, и по отношение на 13.9% през май. Лихвените проценти скочиха от 0.5% предишния октомври до 6%. Това притисна кредитополучателите, защото към 90% от заемите за семействата и бизнеса са с променливи лихви. Това от своя страна основава още повече неустановеност, споделя Моравски. Злотата е слаба, което оказва помощ на експортьорите, само че прави вноса, нужен на производителите, още по-скъп.
Реклама
Адам Черняк от Polityka Insight счита, че опасенията по отношение на върховенството на закона и " икономическия национализъм " са най-големите терзания за задграничните вложители, изключително тези от страните от еврозоната. Откакто пристигна на власт през 2015 година, PIS окастри правосъдната система и сложи съдиите твърдо под контрола на държавното управление. Контролираните от страната компании закупиха задгранични банки (на доброволна основа); в този момент държавното управление се насочва към облагите на банките с мораториум върху заемите. PIS се опита да ограничи задграничните вложители до дял от не повече от 30% в полските медийни компании.

Миналата година директните задгранични вложения (ПЧИ), както на зелено, по този начин и друго финансиране, към момента бяха на високо равнище с помощта на добре подготвената работна ръка в Полша, релативно ниските заплати и близостта до Западна Европа. Преките задгранични вложения са нарастнали със 79%, а цените на акциите - със 7.8% в съпоставяне със спад от 2.7% за целия Европейски съюз. Тази година се чака ПЧИ да намалеят, макар че не е ясно по какъв начин ще реагират задграничните вложители. От началото на годината вложителите всеобщо продават полски акции. WIG20, борсовият показател на 20-те най-големи компании, регистрирани на фондовата борса във Варшава, се намали с 28% от началото на годината до 6 юли. Полските взаимни фондове регистрират назад изкупуване, което значи, че WIG20 е малко евентуално да навакса изгубените позиции скоро.
Очаквана криза
Черняк предвижда, че стопанската система ще бъде в криза през второто тримесечие. Производственият бранш в Полша се сви за втори месец през юни, когато полският показател на мениджърите по поръчките в производството на Standard & Poor падна до 44.4 от 48.5 през май, оставайки под линията от 50, която разделя растежа от свиването. Подобно на множеството си сътрудници Черняк чака меко приземяване, при което равнището на безработица остава ниско.

Бизнес водачите са затаили мирис. През последните месеци държавното управление подтиква търсенето с великодушни данъчни облекчения, което подхранва инфлационната серпантина. Управителят на централната банка Адам Глапински неотдавна сподели, че цикълът на повишение на лихвените проценти е към своя край, само че не уточни съответна времева линия. Чуждестранните вложители чакат както инфлацията, по този начин и лихвените проценти да останат високи за известно време и не чакат войната в Украйна да завърши скоро. Освен това прогнозите са, че PIS ще завоюва изборите следващата година, давайки на бизнеса дребна вяра за облекчение.
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Проблемното бъдеще на съветската петролна и газова промишленост 8 юли 2022, 06:11 Европейските стопански системи се готвят за зима на енергийни ограничения и висока инфлация 6 юли 2022, 11:47 " Руска рулетка " за бъдещето на Европа 30 юни 2022, 10:52 НАТО ще усили силите си за бързо реагиране до 300 хиляди души 28 юни 2022, 09:15 България пропуща шанса да задържи украински служащи 27 май 2022, 06:00 Моделът на Полша - доброволци с малко помощ от страна поеха най-голямото украинско преселение 18 март 2022, 06:05 Анна Миежинска: Разделеното, недоверчиво общество е уязвимо към дезинформация 15 март 2022, 17:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР