След убедителната победа на Нова демокрация и нейния лидер Кириакос

...
След убедителната победа на Нова демокрация и нейния лидер Кириакос
Коментари Харесай

Вестник Нова Македония: Бъдещето на Преспанското споразумение е в ръцете на Мицотакис

След безапелационната победа на Нова народна власт и нейния водач Кириакос Мицотакис на изборите в Гърция мнозина специалисти и познавачи на политическата конюнктура в Северна Македония, Гърция и района отварят въпроса за бъдещето на Преспанския контракт, написа в. " Нова Македония ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според " Ню Юръп " е безспорно, че на новото държавно управление на Нова народна власт ще бъде належащо време, с цел да се провежда във връзка с външната политика, изключително заради сензитивния въпрос със Северна Македония, написа изданието. Предполага се, че новото държавно управление няма да се съгласи с Вашингтон за изгодите от Преспанското съглашение, изказвания за изгоди, с които Нова народна власт не се съгласяваше. Очаква се напрежението към този въпрос да бъде нараснало, изключително в случай че гръцката страна извърши обещанията на Мицотакис от предходната година. Трябва да се чака и в допълнение напрежение с Вашингтон, в случай че новото гръцко държавно управление краткотрайно замрази двустранните връзки със Скопие и изиска проверка на Преспанския контракт, написа " Ню Юръп ".

През февруари в Кожани новият министър председател Мицотакис съобщи, че ще употребява правото на несъгласие по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз, ще се бори да отбрани гръцките македонски артикули и ще предложи мощен проект за развиване на Северна Гърция. Месец по-късно водачът на Нова народна власт съобщи тъкмо противоположното - на полемика по време на икономическия конгрес в Делфи той сподели, че ще зачита интернационалния контракт от Преспа, въпреки той въобще да не му харесва.

Голяма част от познаващите ситуацията чакат опитният някогашен евродепутат Йоргос Кумуцакос да поеме министерството на външните работи. В предишното той неведнъж подлагаше на критика контракта от Преспа, обещаваше нови договаряния с Македония и сключване на нов контракт, който да бъде освободен от всеки детайл, подхранващ иредентизма на Скопие и рисковия шовинизъм на разнообразни рискови кръгове.

От македонска страна следва да се види какво отношение ще има държавното управление на Зоран Заев към новото гръцко държавно управление, имайки поради съдействието на македонския министър председател с Алексис Ципрас, показва скопският вестник. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР