След церемонията за началото на строителството на част от Коридор

...
След церемонията за началото на строителството на част от Коридор
Коментари Харесай

Гълъб Донев за македонския клуб: Ще следим за антизаконни идеи. Ковачевски: Трябва сближаване

След церемонията за началото на строителството на част от Коридор номер 8 в югозападната ни съседка, министър председателите на България и Република Северна Македония разясниха и откриването на македонския клуб в Благоевград на следващия ден, съобщи Българска национална телевизия.

По думите на Гълъб Донев, този клуб е от организация, която е неконституционна и тя не е записана по законите в България.

" Финансирането на този клуб, по този начин както и министър председателят Ковачевски сподели, е от организация в Канада, която има много съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания и работи в тази тенденция. Ние би трябвало да подсигуряваме и сигурността на участниците в това събитие, както на гостите от РСМ, по този начин и на българските участници, които ще участват на това събитие. Ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва хрумвания, които опонират на законите в България ", акцентира министър председателят Гълъб Донев.

Донев добави още, че пътят, по който би трябвало да се върви е междуинституционалния и да се търсят пътищата и спогодбите, които разрешават по-добро и по-голямо междукултурно, просветително, в туризма и други сфери сред нашите две страни, с цел да дадем опция на хората от двете страни на границата да се усещат свободни, спокойни и техните права да бъдат еднообразно обезпечени както в България, по този начин и в РСМ.

По думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, откриващият се на следващия ден в Благоевград македонски клуб е финансиран от частни лица. Той сподели, че тези, които са заинтригувани, могат да отидат на откриването на този клуб. По отношение на това по какъв начин е регистриран и построен този клуб, съгласно Ковачевски това остава за оценка на институциите в България.

" Между две страни би трябвало да се основават и организации, и събития, които да приближават жителите, страните и институциите и никога да не се построява реторика. Ще изпратим иск до държавното управление на България за разкриване на формален македонски културен център в Благоевград, както сме разкрили и в София, както имаме и в Сараево и в други градове и по този начин би трябвало да се грижим за македонската просвета ", уточни Димитър Ковачевски, министър председател на РСМ.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР