След тридневен маратон парламентът окончателно одобри Закона за държавния бюджет

...
След тридневен маратон парламентът окончателно одобри Закона за държавния бюджет
Коментари Харесай

Oфициално: Депутатите приеха Бюджет 2021

След тридневен маратон Народното събрание дефинитивно утвърди Закона за държавния бюджет за 2021 година, оповестява БГНЕС. Депутатите от болшинството съвсем не вършиха изявления, с цел да пазят своите оферти – с изключение на с някои изключения, а опозицията предстоящо бе срещу множеството от параметрите с аргумента, че те ще вкарат страната в дългова серпантина.

Приходи и разноски
През 2021 година в държавния бюджет са заложени 47.6 милиарда лева доходи и 52.5 милиарда лева разноски – разликата е от съвсем 5 милиарда лева Таванът на държавния дълг ще бъде 4.5 милиарда лева

Увеличение на приходите
От идната година минималната работна заплата се покачва с 40 лева – от 610 на 650 лева Депутатите разписаха още плануваното нарастване на учителските заплати със 17%, а за работещите на първа линия в битката против COVID-19 със 30%. Държавните чиновници, чиито заплати идват от бюджета, също ще покачат месечните си приходи, само че с 10 на 100. Същото нарастване беше планувано и за работещите в системата на Министерство на вътрешните работи, само че с митинги служители на реда и пожарникари желаеха то да бъде 30%. Аргументът им е, че те също са на първа линия в битката против епидемията от ковид. В последна сметка парламентарното болшинството утвърди повишение на заплатите на униформените с 15%.

Бюджет и COVID-19
Дискусиите по бюджета предстоящо минаха под знака на новите ограничаващи ограничения. Според опозицията, може да се наложи планът да бъде поправен още през декември, защото на никое място не са планувани новите обезщетения, оповестени от ръководещите.
„ Правителството на Борисов затвори страната без да обезпечи грижа за хората. Обещанията на Борисов са голи думи, тъй като ги няма в настоящия бюджет, а в новия не е очакван нито лев “, счита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Социална сфера
Парламентът гласоподава и запазването на подоходния аршин за приемане на детски надбавки в размер на 410 лева за един член на фамилията пред предходните 12 месеца. В бюджета е планувана месечна помощ в размер на 40 лева за едно дете, за две деца – 90 лева, за три деца – 135 лева Семействата, чиито приход доближава до 510 лева, също ще получават помощи, само че в размер на 80%. Нов миг са и плануваните данъчни облекчения за развъждане на деца от следващата година. Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете през 2021 година ще бъде 250 лева, за второ – 600 лева, а за трето – 300 лева

8 лв. партийна дотация
През 2021 година партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лева на получен автентичен глас. Размерът на дотацията бе гласуван накуп с други текстове, без спор в пленарната сала. От ВОЛЯ имаха предложение размерът да стане 0 лева, с което на процедура партиите да не получават обществено финансиране, само че то не срещна утвърждението на болшинство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР