След три десетилетия на демокрация сме свидетели на безпрецедентна демографска

...
След три десетилетия на демокрация сме свидетели на безпрецедентна демографска
Коментари Харесай

Демокрацията изяде 30 млн.жители на Източна Европа

След три десетилетия на народна власт сме очевидци на невиждана демографска злополука, която сполетя страните от Източна Европа, след краха на комунистическата система и края на Студената война. Това написа Ядранка Полович от Geopolitical News в материал за Democracy and Demography, представен от организация " Фокус ".

Веднага след рухването на Берлинската стена през ноември 1989 година, имаше всеобщо изселване на хора от Източна Германия, Полша и Унгария към западноевропейските страни. Гражданите на тези страни отидоха на Запад в търсене на по-висок приход - развой, който продължава и до през днешния ден и обгръща всички страни от някогашния социалистическия лагер.

В резултат на новото „ преселение на народите “ в Западна и Северна Европа загубите на хора в Източна Европа са доста по-големи от загубите в двете международни войни. През последните 30 години Румъния е изгубила 14% от популацията, Молдова 16.9%, Украйна 18%, Босна и Херцеговина 19.9%, България и Литва 20.8%, Латвия 25.3% от популацията. 

Основният удар върху демографията обаче бе нанесен от емиграцията на популацията, изключително на най-младата, дейна и квалифицирана група. Така децата, пенсионерите и хората, неспособни интензивно да търсят работа в чужбина, остават в „ родината “. И всичко това макар обстоятелството, че в 40 следвоенни години в източноевропейските страни въпреки всичко имаше постепенно, само че последователно повишаване на популацията.

Според Организация на обединените нации всичките 10 най-застрашени страни в света се намират в Източна Европа. Това са България, Румъния, Полша, Унгария, балтийските републики и всички страни от някогашна Югославия, както и Молдова и Украйна. Според демографските прогнози до 2050 година популацията на тези страни ще намалее с още 15-23 %.

Това значи, че популацията в България ще бъде понижено от седем на пет милиона, в Латвия от два на 1,5 милиона. Смъртоносната композиция от три фактора - ниска раждаемост, висока смъртност и всеобща емиграция - е повода за тази злополука

Междувременно Източна Европа продължава да губи своите златни фрагменти - експерти и младежи. От влизането си в Европейски Съюз през 2004 година 5000 лекари, най-вече под 40-годишна възраст, са напуснали единствено Унгария.

В страната липсват и инженери и техници, които също са се изселили в Австрия, Германия и други западноевропейски страни. Стотици хиляди медицински сестри, дърводелци, ключари и квалифицирани служащи са се преместили от Полша, Румъния, Сърбия и Словакия на Запад.

Но най-трагичните последствия от посткомунистическия провал претърпя Украйна - в миналото една от най-развитите републики на Съюз на съветските социалистически републики. В началото на 90-те години Украйна имаше 52 милиона население, а в този момент това число не надвишава 42 милиона. Според прогнозите на Киевския институт по демография, до 2050 година Украйна ще има по-малко от 32 милиона население.

Може ли да се насърчи увеличението на раждаемостта измежду европейците? Демографите са уверени, че това не е допустимо нито в Западна, нито в Източна Европа. Но по разнообразни аргументи.

В западната част на континента стандартът на ползване е толкоз висок, че всяко ново дете нарушава този стандарт, до момента в който в Източна Европа работят други механизми: бедността, неналичието на благоприятни условия и разрушаването на фамилните връзки, вършат раждането на деца нежелателно.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР