След това, което ще кажа, вероятно ще ме засипе вълна

...
След това, което ще кажа, вероятно ще ме засипе вълна
Коментари Харесай

Полски военен анализатор: Херсонската контраофанзива е второто украинско поражение след Северодонецк - Свят

" След това, което ще кажа, евентуално ще ме засипе вълна от хейт, само че моят първи и още некатегоричен извод е, че дейностите на ВСУ, които виждаме на Север от Днепър евентуално са неосъществената украинска контраатака, която е второто (след Северодонецк) съществено украинско проваляне. " Това мнение изяви в профила си в Туитър полският политолог и боен анализатор Ярослав Волски, участник в мрежата за разузнаване по открити източници OSINT.

„ Все отново ще си разреша да оставя едно прозорче до неделя, тъй като се надявам, че това не е въпреки всичко атака, приключила с цялостно проваляне, а единствено заблуждаващи дейности, прикриване на ротация в Донбас и т. н. Засега гледайки по пречупването в оста Давидов брод – Берислав не ми наподобява на симулация, само че от четирите линии на офанзива единствено тази се получи долу-горе – на 10 километра в дълбочина. Една единствена. Не се вижда разпад на съветската формация, не се вижда суматоха, няма запушване, няма оттегляне, не се вижда евакуиране към други посоки (Херсон и Север). Надявам се да бъркам, само че към този момент, гледайки всичко това си мисля за проваляне на дейностите, които не се получиха прекомерно заради крехкостта на силите, хвърлени в офанзива и недооценяване на съветската защита. “ – разяснява Волски.

Ярослав Волски беше измежду сдържаните военни анализатори в Полша при оповестяването на т. н. контраатака на ВСУ в Херсон. Още в понеделник, когато избухна еуфорията Волски предизвести: „ Призовавам за въздържаност. Имаме пет такива оповестявания на началото на контраофанзиви от началото на юли. От които 3 бяха дезинформация, а 2 действителни заблуждаващи маневри, приключили с отдръпване на украинците. Съотношението на силите не демонстрира опция за сполучлива атака в този момент. Аз персонално съм песимистичен. “ – написа политологът.

Оценката си за за Херсонската интервенция даде и различен влиятелен боен анализатор и ценител на постсъветското пространство във Варшава Конрад Музика, шеф на Rochan Consulting, който седмица преди войната в Украйна започва тинк-танка Ukraine Conflict Monitor.

„ Първо - повече от месец приказвам, че огромна атака на това направление е малко евентуална. Второ – в този момент огромна атака не виждам. Трето – оставам на позицията, че е допустимо офанзивата да е извършена прибързано, а датата за нейната офанзива не е била чисто военно и взето от Генералния щаб решение. И нещо друго – не знаем с какви сили разполагат двете страни. “

Според Музика мълчанието от украинска страна също не разрешава правенето на съществени заключения за обстановката към Херсон. „ Украинците не подават никаква информация, с цел да може при положение на издънка да не утежняват обстановката си. Не знаем също по този начин какви цели си е сложил Киев. При това състояние е мъчно да определим дали има триумф или проваляне. Рано е да се каже. От вероятността на човек, който гледа процесите в профил, виждам към този момент признаци изтощение на украинския нападателен капацитет. Много зависи от това дали и какви запаси ще влязат в пердах и дали въобще това е основното направление. “ – споделя още шефът на Rochan Consulting.

Конрад Музика добавя, че руснаците в последно време са уведомили за огромно повишаване на броя на украинските сили в региона на Харковска област. „ Украинците търпят огромни загуби основно в резултат на артилерийски обстрел. Тази интервенция може да се окаже част от по-голям проект, който ще се разиграва през идващите месеци. На този декор, както към този момент споделях, е прекомерно рано да се приказва за резултати. Историята ще прави оценка. Като човек, пишещ прогнози за изхода от тази война ще прибавя от себе си, че прогнози за период по-голям от 2 седмици нямат смисъл. Това е война, няма информация, всичко се трансформира.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР