След тока, поскъпването на горивата е втората причина за доминото

...
След тока, поскъпването на горивата е втората причина за доминото
Коментари Харесай

Бензинът ще стигне 3 лева за литър до 2 години

След тока, повишаването на горивата е втората причина за доминото с цените на всички артикули и услуги. В момента дизелът и бензинът бележат 3-годишен връх в продажбите на дребно. Те обаче към момента не са достигнали европейските, което кара анализаторите да предсказват ново повишаване. Според специалистите цените ще се успокоят, откакто доближат равнища от 3 лв. за литър.

Причините за повишаването са сложни. От една страна, е дълготрайната политика на Европейски Съюз за нови екологични налози, които целят понижаване на нездравословните излъчвания. Този развой е регламентиран в новите правила за горивата, наложени от Зелената договорка. В кратковременен проект аргументи за повишаването са проблемите при добива и доставка на горива, които ни донесе пандемията. Едва трети фактор е цената на петрола на интернационалните тържища и напрежението на азиатските пазари, обвързвано със събитията в Афганистан.

" В момента няма дефицит на горива на международните тържища, само че доста страни възнамеряват да понижат своя рандеман през идващите години. Европейски Съюз, от своя страна пък, към този момент обмисля да вдигне и акциза на горивата във всички страни членки, което основава съществени съмнения и неустановеност на пазара на суровия нефт " - споделя специалистът в търговията с горива Николай Антонов.

По думите му, повишаването за потребителите единствено за последните 12 месеца е към 25% при двете най-масови горива. " Спиралата с цените занапред ще продължи своя ход ", безапелационен е Антонов. Според специалиста не толкоз коронавирус и рестрикциите около вируса са причина за непрекъснато растящите цени, колкото административните тежести, с които стандартните горива предстоят да бъдат натоварени.

" Като образец може да вземем желанието на Европейски Съюз от идната година, или най-късно през 2023-та, на територията на целия Съюз дизелът да стартира да се смесва и с нов биокомпонент. Разликата в цената за търговците и производителите на горива сред него и настоящия, който употребяваме сега, е близо 250%. Сами разбирате, че това не е механизъм, който пазарът може да управлява ", предвижда Николай Антонов.

Търговците на горива чакат, че курсът на суровия нефт ще се задържи на сегашните равнища, а съмненията при естествена есен и зима ще са в границите на 5-6%. Това обаче зависи значително от световната обстановка с ковид.

" До края на годината надали ще имаме съществено повишаване на горивата. От друга страна обаче, няма да забележим и съществени съмнения на цената в посока надолу ", безапелационен е Антонов. Според него единственият справедлив фактор, който може да докара до по-висока сметка на колонката за потребителите, е в случай че цената за барел недопечен нефт мине 80 $. Подобен скок на световните пазари обаче не следва да докара до нарастване в цените на дребно у нас с повече от 3 до 5 стотинки на литър.

" Спокойно може да кажем обаче едно - повече няма да зареждаме колите си на цени под 2,10 лв. за литър, било то бензин или дизел " предвижда търговецът на горивата. Антонов счита, че що се отнася до дълготрайните прогнози, към момента е рано да се приказва, най-малкото тъй като към момента няма безапелационни решения на Европейски Съюз, само че в случай че всички нови административни ограничения и тежести върху горивата бъдат признати, е изцяло допустимо до края на 2022 година да свикнем да зареждаме бензин за 3 лв. и дизел по 3,5 лв. за литър.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР