След тежките кризи, които настъпиха във вдигането на цените, хората

...
След тежките кризи, които настъпиха във вдигането на цените, хората
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Държавата да защити хората от произвола на колекторски фирми

След тежките рецесии, които настъпиха във повдигането на цените, хората са подложени на психически, по наша информация на някои места и на физически, напън за събиране на вземания. Целта на нашата среща през днешния ден е страната да си влезе в ролята и да отбрани фамилиите и семействата от произвол на колекторски компании. Поисках от съдружните сътрудници да задействаме уговорка в съдружното съглашение, която изисква привикване на експертен съвет за мостра на законопроект. Има схващане всяка от партиите в обединението да излъчи свои представители, през днешния ден е нашата първа среща и започваме подготовка на ред и правила, по които да се събират тези вземания и да се постави завършек на издевателството над хората.

В България все още има регистрирани в БЕС 17 колекторски компании. Оттам нататък обаче, по какъв начин се събират вземания, на кого се разпореждат те, какви са методите, с какви средства си служат тези хора, с цел да събират вземания, е неуредено. Затова ще предложим, евентуално, в Закона за отбрана на потребителите да се вкарат правила и ред за събиране на тези вземания. Пак споделям - задачата е страната да отбрани хората от произвол в тези сложни за всички ни моменти.

Първо ще се забележим с сътрудниците, да ги обсъдим и тогава ще излезем общо като коалиция с предложение. Има политическа воля да се реши този въпрос.

Един от проблемите е, че няма уредена процедура за осведоменост, с цел да може длъжника да реагира. Има натоварване на вземането с спомагателни суми, някакви такси и лихви, които също не са педантично уредени в закона. На вниманието ни са всички тези проблеми. В Комисията за отбрана на потребителите, която е в сектор на Министерство на стопанската система и промишлеността, за което нося отговорност, постъпват всекидневно тъжби. Ние сме длъжни и решени да реагираме и въобще тематиката за потребителите ще стане една от предпочитаните в работата на нашето министерство.

Например, да не се поставят обществени разгласи пред жилищата на хората, а да се търсят персонално те, по избран метод - позвъняване по телефона, писмена покана, регламентиран метод, а не просто късно - вечер и късно идват някакви хора, не се легитимират кои са, стартират да заплашват, стартират да тормозят хората. Ще се направи ред, по който да бъдат уведомявани, да могат да реагират, да могат да апелират по правосъден ред тези претенции. Така го обобщаваме - ред и правила и цялостен надзор върху това, което се случва.

Не очаквайте на първата среща да изработим закона. Закон не се написа “на коляно “, в случай че желаеме да го създадем професионално. Разбира се, че може незабавно след първата среща да кажем до какви кардинални единодушия сме стигнали, какъв обсег би трябвало да има този закон, какви кардинални постановки, само че оттова нататък има професионална работа.

Освен това, разбирайки, че през днешния ден ще вършим тази среща, няколко от неправителствените организации, които се занимават с потребителската тематика, пожелаха да се включат. Аз съм оповестила към този момент преди седмица, че тези организации ги включваме интензивно в работата на министерството и на Комисията за отбрана на потребителите. Така че откакто през днешния ден политически се разберем по рамката с съдружните сътрудници, ще поканим и тези неправителствен иорганизации, които се занимават с потребителски тематики да се включат, те са 7-8. Ще обявим какво беседваме и с тях, тъй че ще бъде развой.

Решени сме този път да го доведем до край. Разбира се, чакам да има отпор и си изяснявам предходното зацикляне на закона с подобен отпор и евентуално някой се е огънал. Бих предложила през днешния ден на сътрудниците да сложим допустимо оптимално бърз период, защото казуса е голям, обществен, има напрежение в цялата страна. Моето мнение е до края на февруари да мине.

Един от огромните въпроси е, че длъжниците не знаят какво се случва и внезапно ги изненадват събирачите на вземания. В първото съглашение по заема да е записано категорично и длъжника да даде единодушие неговото взимане да бъде трансферирано на втори, на трети лица. Когато той знае за това авансово и си е дал единодушието, то той може да чака такава реакция, а не просто да бъде сюрпризиран късно.

След това да се опитаме професионално да са законово уредени тези лихви, такси, проценти, да се регламентира, а не всеки свободно да товари свърх вземането на длъжника някакви си свои визии за в допълнение заплащане. Например тези лихви или такси да покриват разноските, които са нужни за събирането на вземането, а не просто по този начин безсистемно някой взема решение, че на 5 лева дължиш 500. На това също би трябвало да се постави някаква наредба.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР