След спешна среща при премиера Бойко Борисов Министерството на здравеопазването

...
След спешна среща при премиера Бойко Борисов Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Спешни мерки за улесняване на донорството след среща с премиера Борисов

След незабавна среща при премиера Бойко Борисов Министерството на здравеопазването стартира работа по законодателни промени, които да улеснят донорството. В Министерския съвет Борисов се срещна със фамилията на 29-годишния Адриан Петков, който умря в събота, без да дочака белодробна трансплантация. Здравният министър Кирил Ананиев е назначил цялостна инспекция на случая с Адриан и е поел ангажимент до на следващия ден на обяд посредством Агенцията за трансплантация да предложи съответни текстове за разискване в Народното събрание.

 © Българска телеграфна агенция
След като се срещна със фамилията на Адриан Петков в Министeрския съвет, на съвещанието на кабинета министър председателят Бойко Борисов разпореди да бъдат разисквани незабавно концепциите на фамилията на Адриан за законодателни промени. А точно - " когато има декларирано предпочитание за донорство, да не се стига до обстановки фамилиите да отхвърлят ".

Така доста човешки животи, добавя министър председателят, могат да бъдат избавени, тъй като в този момент има 15 чакащи за белодробна трансплантация и 1200 за бъбреци. Борисов приканва да се вземе най-хубавото решение, тъй че хората, чакащи с месеци за донор, да не мислят, че всеки ден им е предпоследен. Братът на Адриан Петков - Алберт, изрази задоволство, че властта се е вслушала в апела им законът да бъде изменен.
Алберт Петков, брат на Адриан Петков: Много се веселя за всичко, че се случи, по този начин както брат ми би желал да се случи. Така както хората, които починаха през последната една седмица, става въпрос за трима индивида, тези хора ще се радват, че ние продължаваме цялата тая идея и ще пазят тези от горе тези изпод, които не престават живота им по някакъв метод.
Конкретно, здравният министър Кирил Ананиев се ангажира до на следващия ден на обяд Агенцията по трансплантация да предложи промени в закона, улесняващи донорството, да се направи инспекция по случая с Адриан и за какво договорът с Виенската клиника, в която българите прекосяваха белодробни трансплантации, не е удължен.
Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Свързал съм се с мои сътрудници министри на опазването на здравето от няколко европейски страни, които дадоха обещание да ни дадат методическа помощ, да изградим екипи и да създадем условия това да се случи и в България, само че разберете - без донори ние няма по какъв начин да успеем.
На срещата с премиера е решено още да се сътвори народен указател на хората, нуждаещи се от белодробна трансплантация, тъй че във всеки един миг да е ясно положението им, от какво се нуждаят и в какви периоди би трябвало да се работи

От ГЕРБ и парламентарната здравна комисия също се ангажираха с измененията в закона незабавно.
Даниела Дариткова, ръководител на Комисията по опазване на здравето: Всички оферти, които ускорят и облекчат процеса на донорство, ще бъдат импортирани и гласувани по най-бързата допустима процедура.
Здравният министър Кирил Ананиев заяви още, че с цел да стане пълновръстен член на " Евротрансплант ", България би трябвало да има по 70 донорски обстановки годишно, а в този момент има едвам 10.
 Държавата със незабавни законодателни промени, които да облекчат донорството Държавата със незабавни законодателни промени, които да облекчат донорството
Спешни законодателни промени, които да облекчат донорството и незабавна инспекция за какво договорът с Виенската клиника за осъществяване на трансплантации не е...
 ВМА означи Европейската седмица на донорството ВМА означи Европейската седмица на донорството
Военномедицинска академия означи Европейската седмица на донорството, като „ Дървото на живота” в памет на донорите, намиращо се в централното предверие...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР