След случилото се през последните седмици с редица големи американски

...
След случилото се през последните седмици с редица големи американски
Коментари Харесай

Каква част от спестяванията ни в банките е защитена и какво да очакваме при евентуален фалит?

След случилото се през последните седмици с редица огромни американски банки и Credit Suisse в Европа, хората от ден на ден се интересуват от сигурността на средствата си във финансовите институции. Не са малко и тези, които интензивно търсят идеи за вложения, различни на общоприетите банкови депозити. При създалата се обстановка, тук ви предлагаме потребна информация за вложенията в банките в България и защитните ограничения свързани с тях, написа Стандарт.

Как са предпазени влоговете в България?

Според законите на Европейския съюз, капиталът в банковите влогове в България, както на частни лица, по този начин и на компании, е предпазен от Фонда за гарантиране на влоговете в банките до оптимален размер 196 000 лв. на човек, на банка.

Какво значи това?

Това означа, че в случай че вие имате сметка на ваше име с налични 200,000 лева в нея в избрана банка и тази банка банкрутира, вашите средства са предпазени до размера на 196,000 лева

Ще получите оптималната обезпечена сума, само че ще изгубите останалите 4,000 лева Ако обаче имате 196,000 лева в една банка и още 4,000 лева в друга, то цялостните суми и по двете инвестиции са обезпечени от ФГВБ.

Кои банки вземат участие в тази система?

Всички банки притежаващи лиценз от Българска народна банка да одобряват влогове, наложително вземат участие в системата за гарантиране на влоговете. Гарантирани са също и влоговете в клонове на български банки, опериращи в други членки на Европейския Съюз.

Кога стартира изплащането и по какъв начин е проведено то?

Изплащането на сумите от Фонда за гарантиране на влоговете в банките стартира в период от 7 работни дни считано от:

датата на оповестяването на влоговете в банката за неналични

датата на решението на Българска народна банка за лишаване лиценза на банката

или пък от датата на формирания акт от правосъден орган, поради който вложителите губят достъп до средствата си в банката по аргументи свързани с нейното финансово положение. 

Не по-малко от 2 дни преди да стартира изплащането на средствата, Фондът афишира определената обслужваща банка за изплащането в най-малко две известни медии и на личния си уебсайт. В същото съобщение се включва и информация за началния ден на изплащането. Гарантираните суми по влоговете могат да бъдат получени в границите на петгодишен давностен период, считано от първичния ден на изплащането.

Трябва ли да се подаде заявление за приемане?

Не е належащо да подавате заявление до ФГВБ или до обслужващата банка, с цел да получите обезпечената сума. При предпочитание, имате право да получите от банката с лишен лиценз удостовение за сумата, която би трябвало да ви бъде изплатена. 

Какви документи ви трябват?

В обслужващата банка би трябвало да визиите документ за идентичност, в случай че сте частно лице, плюс документи за посланичество, в случай че сте юридическо лице.

Също по този начин ще би трябвало да подпишете декларация, че средствата по влога ви не са свързани с дейности по изпиране на пари. Подлежащата ви на погашение сума можете да съхраните в сметка в обслужващата банка, да изтеглите или да прехвърлите в друга банка.

Важно:

Уверете се, че вашата банка разполага с настоящите ви персонални данни във всеки един миг.

В случай на неподходяща обстановка като описаните тук, ще си спестите време и главоболия, защото с цел да ви бъдат възобновени сумите, персоналните ви данни в истинската банкова институция би трябвало да бъдат настоящи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР