След седмица, на 17 юли, в Белгия ще започне двудневната

...
След седмица, на 17 юли, в Белгия ще започне двудневната
Коментари Харесай

„Студен душ“. Позицията на Латинска Америка смая приятелите на Киев в ЕС

След седмица, на 17 юли, в Белгия ще стартира двудневната среща на върха на Европейския съюз - Общността на страните от Латинска Америка и Карибите (CELAC).

Събитието, в което вземат участие всичките 33 латиноговорящи страни от Америка, ще се организира за първи път от осем години. Посочената цел е да се обобщят резултатите от трансконтиненталното съдействие и да се начертаят проекти за бъдещето. Но към този момент на стадия на подготовка за срещата на върха на Европейски Съюз - CELAC не мина без скандал.

Страните от Централна и Латинска Америка " охладиха " (буквално - " поляха със студена вода " ) проектите на Европейски Съюз да притегли латиноамериканците в поддръжка на Украйна, показва паневропейското онлайн издание Euractiv.

Испанският вестник La Vanguardia означи в същата връзка: „ Две трети от популацията на света е благосклонно или неутрално към Русия, макар събитията в Украйна “.

Факт е, че първичният текст на декларацията на срещата на върха, препоръчан авансово от управлението на Европейския съюз, съдържаше „ няколко параграфа за поддръжка на Украйна с препратки към резолюциите на Общото заседание на ООН… "

" Страните от Латинска Америка обаче изтриха всичко за Украйна ", се прибавя.

В резултат на това версията на декларацията, направена от CELAC, загуби всички директни препратки към украинския спор. Те се ограничиха до общи стремежи: дружно „ да се застъпват за съществени и градивни дипломатически решения на сегашния спор в Европа с мирни средства “ и така нататък

Суровостта, с която латиноамериканците отхвърлиха разновидността, препоръчан от Брюксел, по думите на La Vanguardia " изненада Европейски Съюз " и вследствие на това срещата на върха може да завърши без взаимна декларация.

Зеленски отпада от дневния ред

Освен това точно позицията на Латинска Америка принуди Европейски Съюз да анулира поканата към украинския президент Владимир Зеленски, който очакваше да вземе присъединяване в срещата.

Но даже това не попречи на кубинския външен министър Бруно Родригес да насочи обществени обвинявания против Европейския съюз.

Брюксел, съгласно Хавана, е отговорен за операция и пристрастност при подготовката на събитието, защото страните от Европейски Съюз „ се пробват да наложат ограничаващи и разделящи формати, които вършат директната и транспарантна полемика невъзможна, пробвайки се да скрият наличието на дебата от пресата и публичното мнение “.

Подобна позиция на група от латиноамерикански страни по отношение на спора в Украйна в навечерието на срещата на върха ЕС-CELAC не е изненадваща, сподели Фьодор Лукянов, ръководител на Съвета по външна и отбранителна политика, основен редактор на списание Русия в интернационалната политика, заяви ИА РЕгнум.

На първо място, Латинска Америка, въпреки и ситуирана в западното полукълбо, не принадлежи към прословутия политически конструкт на „ груповия Запад “. По-логично е този огромен район да бъде избран като част от Глобалния юг, изясни специалистът. Той акцентира:

„ Страните от „ незападния “ свят, или, както някои го назовават, световното международно болшинство или Глобалният юг, са напълно единомислещо раздразнени от вниманието, което по подстрекателство на Запада се отделя на украинския спор в международния дневен ред. ”

Това не значи, че страните от Глобалния юг са взели страната на Русия.

„ Но в света има голям брой проблеми, които нямат нищо общо с това “, сподели Лукянов.

- " А Западът, който заявява угриженост за световните проблеми, в реалност се занимава единствено с това, което го интересува ".

" В този случай латиноамериканците обърнаха тил и се възползваха от опцията да покажат, че имат личен дневен ред и са решени или да разискват това, което ги интересува, или да не разискват това, което не ги интересува. Тяхната позиция в общи линии е да се застъпват за мир и, в случай че е допустимо, да се дистанцират от това, което се случва в Европа ", сподели още той.

Магомед Кодзоев, старши откривател в Института за латиноамериканските страни на Руската академия на науките, е склонен: позицията на формата CELAC във връзка с спора в Украйна отразява първичната визия на този въпрос от Латинска Америка: той не й е забавен.

„ От самото начало на съветската спецоперация, когато американците се пробваха на районно равнище, на равнище Организация на американските страни – ОАД – да издигнат въпроса за наказание на позицията на Русия, Бразилия, Аржентина, Мексико и всички останали страни от района споделиха в унисон, че този случай не касае Западното полукълбо, не е Латинска Америка и този проблем няма да бъде обсъждан във формат на организацията “, сподели Кодзоев пред ИА Регнум.

Освен това съвсем всичките 33 латиноамерикански страни в една или друга степен се придържат към тази позиция.

Левите режими отхвърлят правото на Вашингтон

Кодзоев отбелязва, че CELAC, като формат за връзка сред района и Европейския съюз, е в рецесия от няколко години, защото поддръжниците му в Латинска Америка са най-вече леви сили.

„ Някъде от 2015 до 2019 година десните държавни управления преобладаваха в района и това доста забави актуализирането на CELAC “, споделя специалистът.

„ Но Лопес Обрадор, който пристигна на власт в Мексико, стартира последователно да съживява тази асоциация и когато леви и лявоцентристки държавни управления оглавиха и други страни в района през последния политически цикъл, организацията получи втори вятър. “

Събеседникът на Регнум отбелязва, че актуализирането на формата CELAC не може да остане неусетно в Европейския съюз, който за някои страни от Латинска Америка е втори, трети или даже първи външнотърговски сътрудник.

„ От самото начало на специфичната военна интервенция Съединени американски щати се пробваха да въвлекат Европейския съюз в своята игра в Южна Америка, където позицията на Съединени американски щати е по-слаба, в сравнение с в Централна “, обръща внимание специалистът.

— " Стана ясно, че се върви към съюз в района сред Европа и Съединени американски щати. И преди всичко, несъмнено, да изтласкам Китай отсам ".

А Китай от ден на ден популяризира въздействието си освен в Южна, само че и в Централна Америка, отбелязва Кодзоев, което естествено не устройва американците.

„ Но европейците също имат свои лични ползи в съвсем всяка латиноамериканска страна, да вземем за пример в Куба. Те търгуват и влагат. Това важи изключително за бизнеса от Испания “, споделя събеседникът.

" Консенсусът в интерес на неутралитета " във връзка с украинската рецесия, заради разнообразни исторически аргументи и разнообразни условия, е преференциален за съвсем всички най-влиятелни страни в района, в това число Бразилия, Мексико и Аржентина, сподели Кодзоев.

Трябва да се вземе поради и ползата към формата БРИКС.

„ Срещата на БРИКС е планувана за 22 август и Аржентина може даже да се причисли към тази организация “, признава източникът.

Експертът от Института за латиноамериканските страни на Руската академия на науките счита, че този район ще остане безпристрастен във връзка с „ украинското досие “.

Четирима съществени съдружници

Укрепването на двустранните връзки със страните от Латинска Америка, както в политическата, по този начин и в икономическата сфера, на собствен ред явно е перспективно за Русия, показва Лукянов.

Местоположението в Западното полукълбо прави този район не толкоз обещаващ като Голяма Азия във връзка с построяването на някои нови комплицирани схеми за съдействие, прибавя източникът.

Но - акцентира той - съществуващите връзки без подозрение би трябвало да се развиват, сигурен е специалистът.

Работата за подсилване на съществуващите връзки с Латинска Америка се ускори в последно време, наложително, заради затруднения от западните наказания, счита Лукянов.

„ Ясно е, че несъмнено е належащо да се развива латиноамериканското направление “, споделя събеседникът на ИА Регнум.

„ Това пространство, което се намира до нас, има характерни ползи и ние би трябвало да търсим способи да задоволим тези ползи ", съобщи той.

„ За нас Латинска Америка, несъмнено, е много плодородна почва “, твърди специалистът.

- " И от тази позиция не съм склонен с това, че в нашата външнополитическа тактика Латинска Америка е очевидно след Африка ".

Латинска Америка е по-продуктивна във връзка с вложения, инфраструктура, междинна класа, обучение и така нататък Тоест би било доста потребно за нашите вложения. “

Има вероятности за съдействие в разнообразни области. Например в Куба и Доминиканската република това е туризмът, в Мексико е диверсификацията на стопанската система, в Бразилия е доставката на торове, в Аржентина е изравняването на индикаторите за финансово икономическо развиване и така нататък, Кодзоев изброи.

„ Да, и във връзка с политиката, това е повече от отворено за нас. В нашата тактика отделихме по-конкретно четири страни: това са нашите обичайни съдружници Венецуела, Куба, Никарагуа плюс Бразилия. В това отношение се отварят някои благоприятни условия и всичко зависи от това какъв брой сме подготвени за това “, сподели събеседникът.

С други думи, по въпроса за отношението към спора в Украйна, най-малко измежду основните страни, има релативно мощен консенсус, който отхвърля дневния ред на груповия Запад.

Регионът на Латинска Америка в действителност декларира на Запада, представляван от Европейския съюз, че няма да работи за формулиране на дневния ред по същия метод, както е подбуден от Съединените щати и техните съдружници.

А за Русия в това отношение се откриват спомагателни вероятности за развиване на връзките с Латинска Америка, което дружно със „ завоя на Изток “ и укрепването на контактите с африканския континент може да се трансформира в заслужен отговор на опитите на „ груповия Запад “, да изолира Русия политически и стопански.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР