След седемседмичен период на спад, честотата на ковид в световен

...
След седемседмичен период на спад, честотата на ковид в световен
Коментари Харесай

Разпространението на COVID-19 в световен мащаб се увеличи за първи път от края на март

След седемседмичен интервал на спад, честотата на коронавирус в международен мащаб още веднъж стартира да се усилва. В интервала сред 7 и 13 май са регистрирани общо към 3,4 милиона заразявания, което е с към 0,2 милиона повече, в сравнение с през предходния сходен интервал.

Въпреки това броят на жертвите продължава да понижава. Вече четвърта седмица от коронавирус са умряли по-малко от 20 000 души.

Растеж в Азия

Процентът на инфекциите понижава съвсем на всички места в Европа, само че се усилва в Азия и Северна и Южна Америка. В Япония да вземем за пример тази седмица още веднъж бяха регистрирани над 40 000 инфектирани дневно, а в Малайзия, където броят на инфектираните бързо спадна от началото на март, се следи ново повишаване. В Тайланд спадът се забавя, като през седмицата там се записват към 7000-8000 нови случая дневно.

Тази седмица бяха оповестени и първите случаи в Северна Корея. Новинарската организация Ryonhap цитира локални медии, съгласно които в страната са регистрирани над 18 хиляди инфектирани и шест смъртни случая в резултат на заболяването. Така досега единствено в две страни - Туркменистан с население от към 6 милиона души и островната страна Тувалу в Тихия океан (около 12 000 жители), никой не се е заразил публично с коронавирус.

Америка и Европа

В континенталната част на Северна Америка обстановката се е влошила в Съединени американски щати, където всеки ден се записват над 80 000 случая - нещо, което не е следено в страната от средата на февруари. През тази седмица това е най-високият % в света. В страните от Латинска Америка са регистрирани нови огнища в Колумбия и Бразилия.

Сред европейските страни единствено в Испания се следи съществено нарастване на случаите, като те доближават равнища от средата на март. В същото време във Франция броят на инфектираните през седмицата е намалял с една трета, в Италия - с една четвърт, а в Германия - съвсем на половина.

Австралия също не се оправя с новата вълна, където тази седмица още веднъж бяха регистрирани повече от 50 000 случая дневно.

Смъртни случаи

В международен мащаб сред 7 и 13 май са регистрирани 10,6 хиляди смъртни случая, което е с 2,8 хиляди по-малко, в сравнение с през предходния съпоставим интервал.

В Съединени американски щати през този интервал са умряли над 1,5 хиляди души. Германия е на второ място по смъртност - там броят на смъртните случаи възлиза на към 1000.

Рязко повишаване на смъртните случаи е записано в Канада, където за седем дни са регистрирани повече от 500 смъртни случая. В същото време в Обединеното кралство и Южна Корея, където преди този момент броят на смъртните случаи, породени от ковид, беше един от най-високите, през февруари спаднаха до най-ниското си равнище. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР