След седем часа престой на летище София, алжирски граждани не

...
След седем часа престой на летище София, алжирски граждани не
Коментари Харесай

Чужденци висяха 7 часа на летище София: Третираха ни като престъпници! Изживяхме истински ужас

След седем часа престой на летище София, алжирски жители не бяха позволени в страната ни. Те описаха пред Bulgaria ON AIR, че по този начин и не са разбрали за какво след даването на всички нужни документи, „ Гранична полиция “ не е разрешила влизането им у нас и ги е върнала назад. Започва инспекция по случая и се обясняват аргументите.
На 28 юли с полет през Истанбул на летище София идват Хамза Бехуш и Халед Ласлаа, с цел да гостуват на другари. След кацането им в България обаче за тях стартира същински призрачен сън.
„ Изживяхме един филм на ужасите на летището, стопираха ни за инспекция, само че ни третираха като нарушители, питаха ни за какво идвате в България, ние казахме „ да забележим другари “. Проблемът беше, че когато моят другар си даде паспорта и поканата, ни ги дадоха на различен служител на реда, който ни сподели да го последваме. Когато попитах „ Защо “, не изиска да отговори “. Това описа един от екстрадираните алжирци – Хамза пред Теодора Георгиева.
Без вода и храна Хамза и Халед прекарват седем часа на летище София, а от „ Гранична полиция “ отхвърлят да ги пуснат в България.
„ Нямаше претекст, питах служителите на реда дали има някакъв проблем, създали ли сме нещо, тъй като това е първият път, когато полиция ме третира по този метод. Той се държеше доста расистки с нас, почувствах се гадно, тъй като аз съм пътувал из цяла Европа и в никакъв случай не са ни третирали по този метод “, изясни още Хамза.
Той и Халед идват в България по покана на техните другари Ирина и Риан.
„ Пътувал съм с тях в доста страни – в Испания, на други места, в никакъв случай не е имало проблем. И желаех да прегледат България, само че останахме шокирани от обстановката “, разяснява Риан.
Разочарована от гостоприемството на „ Гранична полиция “, Ирина написа тъжби до редица институции. От Главна дирекция „ Гранична полиция “ я канят на среща, на която тя схваща, че само може да води правосъдни каузи.
„ Казано им е от граничаря, аз бях персонално по телефона, когато той попита дали поканата е същинска или подправена ли. Тя е същинска “, сподели Ирина.
От Министерство на външните работи дадоха отговор за Bulgaria ON AIR, че не разполагат с информация за недопуснати на територията на Република България алжирски жители. А от Главна дирекция „ Гранична полиция “ обяснението е следното:
„ Те не са позволени да влязат в страната, защото не дават отговор на изискванията за влизане, според националното и европейското законодателство “.
„ Българските гранични служители на реда мислят по този начин – алжирци идват, те са мигранти, ще останат в България или ще преминат с цел да отиват някъде, само че ние сме тук с покана да се забележим с другари “, упорства Хамза.
На летището на Хамза и Халед са им дадени формуляри на български и британски език, които да подпишат за връщане назад в Алжир.
„ Отказите за влизане в страната са били подписани собственоръчно от алжирските жители, като към сегашния миг в хода на инспекцията не са установени данни жителите на Алжир са били „ накарани “ да ги подпишат. Издадените отводи са на български и британски език, в това число и повода за отказаното влизане “, написа в документите.
В елементи обаче е написана и друга причина, само че единствено на български език – на единия, че липсва здравна застраховка, а на другия – незадоволителни парични средства.
Сега Хамза е решен, че повече няма да направи и опит да идва в България. По случая е формирана инспекция от „ Гранична полиция “, която би трябвало да завърши на 4 септември.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР