След сърдечносъдовите заболявания, ракът остава втората най-значима здравна заплаха: очаква

...
След сърдечносъдовите заболявания, ракът остава втората най-значима здравна заплаха: очаква
Коментари Харесай

Ново лечение на рака: ЯМР-направлявана радиотерапия

След сърдечносъдовите болести, ракът остава втората най-значима здравна опасност: чака се, че в края на тази година над 18 млн. души по света ще бъдат наранени от онкологични болести, а смъртните случаи ще надвишават 9 милиона.
Съвременната медицина е немислима без технологиите, а ранната диагноза и високотехнологични устройства покачват възможностите за сполучливо лекуване на рака, даже и в напреднал стадий. Една от най-новите технологии, които съставляват гражданска война в лекуването на злокачествени тумори, е ЯМР-направляваната радиотерапия. Това значи, че в един и същи уред, употребен за радиотерапия, е интегрирана и ЯМР-технология. С нейна помощ радиационният онколог може да организира лекуването с хирургична акуратност, защото устройството му разрешава да вижда тумора доста ясно, даже в случай че се намира в меките тъкани.
" Новата технология, която комбинира ядрено-магнитен резонанс и линеен ускорител, ни разрешава да пресъздаваме тумора доста добре и да го лекуваме с огромна точност. Този уред ни дава опция да достигнем даже тумори, които не можеха да се лекуват с радиационна терапия, като да вземем за пример тези в панкреаса ", споделя проф. Енис Йозяр, началник на Катедрата по Радиационна онкология в Медицинския факултет на Университета Acibadem Mehmet Ali Aydınlar.
Радиотерапията е значим съставен елемент от онкологичното лекуване, а ролята й е да унищожава злокачествените тумори посредством радиация. Едно от главните провокации пред експертите по радиотерапия е прецизното прицелване на радиационните лъчи, тъй че да предпазят здравите тъкани и жизненоважни органи наоколо до злокачествени тумори. ЯМР-направляваната радиотерапия (MR Linac) може да помогне доста в това отношение. Технологията е употребена за първи път в Съединени американски щати през 2015 година Към момента в света има едвам 20 такива устройства. Болница Acibadem Maslak е деветият център в света, който разполага с MR Linac.
" Както знаем, туморите ситуирани в стомаха, гърдите и вътрешните органи се движат, трансформират позицията си и това затруднява лъчетерапевтичното лекуване. Сега с магнитен резонанс, интегриран в самия ускорител, получаваме тъкмо изображение на тумора когато и да е. Ако засегнатите тъкани изместят позицията си, променяме проекта и прилагаме лекуването съгласно новото местонахождение. Тоест, пренастройваме лекуването съгласно информацията, получавана по време на лечебната сесия. Говорим за адаптивна радиотерапия, която е напълно нов логаритъм ", изяснява експертът от ACIBADEM.
ЯМР-направляваната радиотерапия дава и други значими преимущества: ограничение на страничните резултати за пациента и понижаване броя на лечебните сесии.
„ Преди при някои тумори трябваше да проведем 30 сесии, в този момент можем да използван 5 фракции. Това значи, че времето за лекуване се редуцира от 2 месеца на 2 седмици, което е от огромна изгода, изключително за пациенти, които идват от чужбина за лекуване. Основни индикации за този тип ЯМР-направлявана радиотерапия са рак на гърдата (някои типове и локализации), рак на белия дроб (някои случаи), рак на черния дроб, чернодробни метастази, рак на панкреаса, коремни и простатни тумори ", споделя проф. доктор Енис Йозяр.
Лечението може да се ползва и при деца и не е обусловено от размера на туморите. Специалистът счита, че в идващите 10 години ЯМР-направляваната радиотерапия (MRIdian Linac) ще се употребява все по-широко.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР