След съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността

...
След съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността
Коментари Харесай

Орлин Стоянов: Няма данни над страната ни да има радиоактивен облак

След известията на няколко европейски организации за наблюдаване на радиоактивността за прекосяването над Европа на радиоактивен облак с неразбираем генезис в края на септември и началото на октомври, Орлин Стоянов от Националния център по радиология и радиационна отбрана увери в изявление за " Хоризонт ", че няма данни над страната ни да има облак, който съдържа радиоактивния радионуклид рутений-106:

На хората бих споделил, че нямат никакво съображение да се тормозят, нищо не постанова от тези концентрации никакви радиационно – защитни ограничения. Хората би трябвало да бъдат успокоени, че се организира мониторинг в страната. Този мониторинг е на равнище, данните са изнесени обществено, оповестени са.

Стоянов уточни също, че към този момент е оценено от кое място произтича замърсяването и е въпрос на време този, който го е позволил, да си признае:

Вече е моделиран процесът, оценено е от кое място произтича замърсяването, т.е къде е протекло някакво събитие, което е довело до изхвърляне на рутений. Въпрос на време е този, който е позволил събитието, да признае за позволеното. Това са моделни оценки и аз не се ангажирам да изтъквам моделите. За България – няма данни в България да е протекло това събитие.

Руската метеорологична работа към този момент заяви, че в Южен Урал е установена нараснала централизация на изотопа рутений 106.

Още по тематиката очаквайте в предаването " Преди всички “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР