След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. вече

...
След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. вече
Коментари Харесай

FactCheck: "Фашизъм" по кремълски - кой в България говори с пропагандните клишета на Москва

След съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година към този момент и с просто око може да се види устойчивото асимилиране на пропагандни клишета, изковани в Кремъл или присъдружните му медии, в речта на български политици, публицисти и специалисти. Това е развой, катализиран от анексирането на Крим през 2014, само че почнал преди този момент – в подтекста на украинския Евромайдан, а преди този момент – войната на Русия с Грузия през 2008 година. Началото като че ли е алегорично оповестено със популярната тирада на Владимир Путин в Мюнхен през 2007 г. 
 
 Пропутинска агитация Пропутинска агитация Източник: Telegram
Геноцид, биологични оръжия, нов международен ред са все знакови понятия в новговора на Кремъл. Но звездата в пропагандния боеприпас на Москва е изфабрикуването на " новия фашизъм/нацизъм ". Така, както Русия схваща и приказва за фашизма, той значи всичко не-руско, антируско, враждебно на Русия. Фашизъм значи русофобия. Фашистки е синоним на западен, европейски, евроатлантически, демократичен. Това ново значение беше изковано постепенно и методично през годините, с цел да бъде употребявано с цялата си мощност след 24 февруари 2022 г. 
 
В последната година Factcheck.bg следи деликатно по какъв начин съветското схващане на " фашизма " се популяризира в общественото пространство у нас. Но демонтирането на паметника на Съветската войска в София провокира взрив от реакции, в които ясно изпъкват дословни съвпадения с речта и разбиранията на Москва.
 
 Фашизъм по кремълски Фашизъм по кремълски Източник: FactCheckКакво сподели Кремъл С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът безусловно се изпраща на бунището на историята ".
" България от дълго време, без да го вижда, върви по пътя на реабилитация на нацизма ".
" Варварските действия на българската страна нямат опрощение и амнистия. Те наподобяват изключително цинични в изискванията на галопиращ напредък на неонацистките настроения в самата Европа, деградиращо състояние със спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята ".
Това са цитати от изказването на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, оповестено от посолството на Руската федерация в България. 
 
 Пост на Посолството на РФ в София Пост на Посолството на РФ в София Източник: FactCheck
Същите думи, същите претекстове, същите внушения могат да бъдат открити повече или по-малко безусловно в позициите на редица политици, публицисти, представители на университетските среди и други Споделени са и в десетки изявления на елементарни консуматори в обществените мрежи. 
 
Какво приказват Костадин Костадинов и " Възраждане "
" Възраждане " и нейният ръководител Костадин Костадинов изпъкват с най-яростната и най-последователната приложимост на разказа за фашизма. Думата " фашизъм " участва в реториката на тази групировка и нейния водач още от 2021 година, в подтекста на противоепидемичните ограничения против Ковид-19. Но изявленията на представителите на " Възраждане " във връзка демонтирането на паметника са целеустремено пренаситени с тази дума. В изявленията по време на събиране към паметника на 13 декември вечерта тя се чува десетки пъти. 
 
 Костадин Костадинов приказва за фашизъм Костадин Костадинов приказва за фашизъм Източник: FactCheck
Костадинов назовава държавното управление " ръководещата фашистка тайфа ", " долнопробна фашистка сган ", " античовеците от ръководещия фашистки режим в България " и приказва за " политическия фашизъм в нашата страна ". Сред епитетите са още " фашаги ", " страхливи фашисти " и " розови фашисти ". В речта си той прави директна прилика с " фашистка Украйна ": " Тези главорези, както сподели опитът в Украйна, скоро ще стартират да режат и глави ".
 
 Костадин Костадинов Костадин Костадинов Източник: FactCheck
" Не си мислете, че фашистите ще спрат с този монумент, те ще продължат с други монументи, а по-късно ще продължат с живи хора. Така стартира гражданската война в Украйна. Това желаят да създадат те с нас. България ще е идната страна, която ще се опитат да унищожат. " Кои са " те " - американците. Този претекст – че това е единствено началото, че " рязането " продължава, се открива в редица изявления по тематиката, даже и без категорично споменаване на фашизма.
 
Стари изречения на нов глас
Костадинов приключва речта си с две емблематични изречения от антифашистката опозиция преди 9 септември 1944 година, усвоени след това от комунистическата агитация. Едната е  откъс от марша " Чавдарци " по текст на Христо Кърпачев – стихотворец, болшевик и партизанин, умрял през 1943 година: " Земята на Ботев и Левски още веднъж е робска земя ". 
 
Другата е лозунгът " Смърт на фашизма! ". Макар Костадинов да употребява единствено първата част от него, лозунгът е " завършен " в речта на Иван Таков, ръководител на Градския съвет на Българска социалистическа партия – София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет. Той приказва на същото събитие, назовава премахващите паметника " новите фашисти " и приключва с " Не на фашизма, независимост да народа ". Тълпата дава отговор с възгласи " НАТО вън! ".
 
 Иван Таков Иван Таков Източник: FactCheck
В Народното събрание по-рано същия ден Костадин Костадинов също приказва за " реставрацията на фашизма, осъществявана от сегашната евроатлантическа паплач, от настоящия евроатлантически башибозук ". Той дефинира демонтирането на паметника на Съветската войска като " исторически реванш на фашизма в България ", " закононарушение, което реставрира фашизма, " закононарушение, което реставрира нацизма ".
 
Общинският консултант в София от " Възраждане " Деян Николов също неведнъж дефинира ръководещите и дейностите им като " фашистки ". В изявление за предаването " Лице в лице " по bTV назовава " Продължаваме промяната " – " Демократична България " " фашисти " и разяснява: " Фашизъм е, когато налагаш решенията си ", " Фашизмът е налагане на мнението на избрана група хора със мощ ".
 
Злоупотребата с понятието " фашизъм " в речника на Възраждане стартира още от 2021 година Костадинов дефинира противоепидемичните ограничавания против Ковид 19 като " фашистки ограничения ". Общите разкази за Ковид-19 и войната в Украйна не са инцидентни, нито злоупотребата с понятия като геноцид и фашизъм/нацизъм. По данни на платформата " Европейският съюз против дезинформацията " от началото на съветската инвазия в Украйна използването на думата " геноцид " в съветските държавно следени медии се е нараснала пет пъти, а на думата " наци " – три пъти.
 
Макар и най-гласовити, " Възраждане " не са сами в злоупотребата с понятието " фашизъм "
" И през вчерашния ден видяхме, станахме очевидци на началото на завръщането на фашизма в България. И към този момент, в случай че до момента сме казвали, че България прави такива стъпки към връщане на фашизма, през вчерашния ден през нощта и през днешния ден към този момент сме очевидци в действителност на възобновяване на фашизма в България ", споделя заместник-председателя на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски в предаването " Тази заран " по БиТиВи. Подобно на Костадинов, той също предизвестява: " Те няма да спрат дотука. Те ще продължат с Цар Освободител, с Альоша и с доста други монументи ".
 
 Георги Свиленски Георги Свиленски Източник: FactCheck
Друга присъща дума, която оприличава някои изявления с позицията на Кремъл е " безчовечен ". Георги Свиленски приказва за " най-варварската акция ", а Румен Радев - за " варварско заличаване ":   " Варварското заличаване на монументи не е единствено е опит за изтриване на историята, само че изостря мощно публичното опълчване ".
 
Румен Радев, сходно на Костадинов, също развива претекста за " рязането ", което занапред стартира: " Разрушаването на един монумент води неизбежно до отрицанието на различен монумент ", " през днешния ден режат нашата история парче по парче ". 
Президентът приказва още за " изтриване на историята и за " нападателно нахлуване против държавността, историята и паметта ". В същия дух, евродепутатът социалист Иво Христов назовава демонтажа на паметника " победа на варварите " и реабилитиране на фашизма.
 
Депутатката от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова приказва за " пълзящ фашизъм, а някогашният депутата от левицата Александър Симов дефинира протичащото се като " демократичен фашизъм ".  За " пълзящ фашизъм " приказва и Тихомир Василев – претендент за народен представител от коалиция " Изправи се! Мутри вън! " на изборите през април 2021 година като част от квотата на партия ВОЛТ, дружно с Настимир Ананиев. В момента Ананиев е народен представител от групата на " Продължаваме промяната " – " Демократична България ". 
 
 Тихомир Василев от ВОЛТ и Изправисе.бг Тихомир Василев от ВОЛТ и Изправисе.бг Източник: FactCheck
Журналистката Велислава Дърева написа: " Укронацистите започнаха с изгарянето на хора – изгориха живи 50 души в Одеса и квичаха щастливо в своите фейсбуци. Българските неонацисти 34 години водят война с паметниците на антифашистите. ".
" Да, фашизъм е ", написа Мартин Карбовски в уеб страницата " Лентата ". Дарина Григорова,  професор в катедра " Нова и модерна история " в Историческия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", разгласява във фейсбук профила си албум със фотоси на паметника, озаглавен " Българският фашизъм ". " След денацификацията на Украйна ще последва денацификация на България ", предизвестява Григорова.
 
 Публикацията на Дарина Григорова Публикацията на Дарина Григорова Източник: FactCheck
" България е на ръба на нацизъм от украински вид " – това заглавие " Епицентър " отразява лекция на Валентин Вацев, проведена от придвижване " Русофили ". Същият текст е препечатан още от " Гласове ", " Лентата ", " Свободно слово ", " Скандално ", " Будна епоха " и други
 
 Вацев за демонтажа на МОЧА Вацев за демонтажа на МОЧА Източник: FactCheck
Популярна метафора за протичащото се е и " елементарен фашизъм " – това е заглавието на руски документален филм от 1965 година на режисьора Михаил Ром. Използват я някогашният началник на катедра " Медии и публични връзки " в УНСС Петко Тодоров, вестник " Земя ", голям брой Facebook страници и обособени консуматори.
 
 Пост на Петко Тодоров Пост на Петко Тодоров Източник: FactCheck " Пране на информация "  
Без да претендира за пълнота, този обзор демонстрира, че в българското обществено пространство в прав текст се прокарват тезите на Кремъл, само че минали през локални представители – този развой носи красноречивото име " пране на информация " (information laundering) и задачата му е същата, както при прането на пари – да се изгуби връзката с първоизточника.
 
 Но като се изключи че вземат участие във образуването на българското публично мнение, изразявайки позиции на непозната страна, тези изявления имат и още една не по-малко рискова последица: обвинявайки във фашизъм, вършат внушения в духа на фашистката идеология. Че под друга маска фашистки хрумвания се популяризират безпроблемно в нашето общество е забелязал проф. Антоний Тодоров още преди няколко години.
 
В текст с красноречивото заглавие " Радикален консерватизъм или нов фашизъм? " той разсъждава върху настоящи събития и изявления, които, въпреки и в друг подтекст и тема, демонстрират обща наклонност – " оправдаването на фашизоидни хрумвания ". Позовавайки се на Умберто Еко, Антоний Тодоров синтезира няколко характерности на фашизма: " отказване на демократичната народна власт и на демократичните интелектуалци; национализъм; обичайни ценности; елитизъм и разбиране, че общественото неравноправие е естествено; отменяне на свободата на дамите да вземат решение, какво да вършат с бременността си; разбиране, че са " глас национален " ; консенсус против особеното ".
 
Умберто Еко приключва текста си   " Първичният фашизъм " по този начин: " Първичният фашизъм може да се завърне под най-невинни маски. Наш дълг е да го разкрием и да го посочим с пръст при всяка от появите му – всеки ден, във всяка част на света ".
 
Източник: Ралица Ковачева, Георги Марчев, FactCheck
 
 
   
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР