След решението на кипърския съд, което се очаква в средата

...
След решението на кипърския съд, което се очаква в средата
Коментари Харесай

Павлос Накузи, ликвидаторът на „Олимпик“: Всички кредитори, от България и Кипър, ще бъдат третирани еднакво

След решението на кипърския съд, което се чака в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на застрахователната компания „ Олимпик ” и изискванията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна.

Всички кредитори, без значение дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по идентичен метод, съобщи в изявление за краткотрайният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.

Към този миг „ Олимпик ” не е оповестена в разпродажба, подаден е единствено иск за това, по който би трябвало да се произнесе съдът, обясни настоящия статут на компанията Павлос Накузи – сътрудник в една от водещите одиторски и консултантски компании на острова Mazars Ltd.

Съгласно кипърския закон, макар че решението на съда се чака в средата на септември, то влиза в действие със задна дата, от 10 август, когато бе подаден искът за разпродажба.

Не компанията, а законът приключи всички застрахователни контракти на „ Олимпик ” както в Кипър, по този начин и в България, считано от 17 август, посочи краткотрайният ликвидатор.

След като стартира ликвидацията, след правосъдното решение, всеки, на който „ Олимпик ” дължи пари, би трябвало да подаде заявление по специфичен формуляр, чиито елементи се прецизират, изясни Павлос Накузи.

„ Според Кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произлизащи от застрахователните контракти. Това значи искове за обезщетения заради произшествия и искове за възобновяване на застрахователни награди. Двете групи са сложени един до друг след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или Кипър – те се третират по идентичен метод ”, разяснява Павлос Накузи.

Повече пострадали са в България. В Кипър в бранша на автомобилните застраховки „ Олимпик ” има към 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Оборотът й в България от тези застраховки доближава към 25 млн. евро, до момента в който в Кипър е под 5 млн. евро.

За 2016 година „ Олимпик ” регистрира близо 14 млн. евро загуби.

По време на външния одит на компанията, в отчета, който бе показан при започване на май и провокира слагането й под специфичен режим, не бе доказано съществуването на 210 млн. евро в вложения, депозити и кеш.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР