След проверка за корупционни практики в учебното заведение Окръжната прокуратура

...
След проверка за корупционни практики в учебното заведение Окръжната прокуратура
Коментари Харесай

Прокуратурата официално разследва ЮЗУ Неофит Рилски за длъжностни престъпления

След инспекция за корупционни практики в образователното заведение
Окръжната прокуратура в Благоевград образува досъдебно произвеждане за осъществени длъжностни закононарушения по член 282, алинея 1 от Наказателен кодекс. Решението идва след инспекция на наблюдаващия прокурор във връзка изявления в медии по отношение на корупционни практики в образователното заведение.

От една страна е законният мотив за формиране на досъдебното произвеждане, а точно - известие от способен орган за закононарушение от общ темперамент. От друга страна са задоволително данни, съдържащите се в материалите по преписката - отчет на Министерството на образованието и науката, писмени пояснения и тъжба, сочещи за вероятно осъществено незаконно действие.

В интервала 2015-2022 година от длъжностно лице/лица от Югозападния университет " Неофит Рилски " били нарушени и/или не изпълнени служебни отговорности и/или превишена властта или правата. Деянията са осъществени за набиране на полза или причиняване на щета, от което са могли да настъпят немаловажни последствия, показват от държавното обвиняване.

Разследването е предоставено на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - гр. Благоевград. Дадени са подробни инструкции за осъществяване.

Скандълт в ЮЗУ избухна в края на предходната година след сигнали за подправяне на подписи за неположени изпити, подправяне на документи и прочие беше подаден от историка доцент Стефан Дечев, който 12 години е бил учител в катедра История в ЮЗУ. Той заяви за осем случаи, в които подписът му под оценки на студенти, които в никакъв случай не е писал, е подправян. Последва инспекция по случая от Министерства на образованието и науката, която откри 138 нарушавания в Правно-историческия факултет на висшието учебно заведение и постави под въпрос даже дипломите на приключили специалността " Право " студенти.

Ректорът и някогашен декан на факултета проф. Николай Марин отхвърля обвиняванията за корупционни практики във висшето учебно заведение. Няма подправени дипломи на студенти, приключили спеициалността " Право " в съкратени периоди и с признание на положени изпити в други специалности, безапелационен е той.

Той твърди, че не е позволено нито едно от установените от МОН нарушавания. Относно предварително приключилите, Марин изяснява, че сливането на годините е уредено в закон от 2022 година, но до тогава това не е било неразрешено. 

" В България е невероятно да се издаде подправена тапия. Защо? Защото има указател на настоящите и прекъснали студенти. Този указател се поддържа годишно. Той е в МОН. Ако е имало минимум нарушаване, за какво МОН издаде холограмни стикери на 57 от тези 80 студенти. 10 от тях са отстранени, 13 следва да се дипломира ", споделя проф. Николай Марин. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР