- След проваления аукцион на десетгодишни ДЦК финансовото министерство пласира

...
- След проваления аукцион на десетгодишни ДЦК финансовото министерство пласира
Коментари Харесай

Държавният дългът: неизбежен и по-скъп

- След проваления аукцион на десетгодишни ДЦК финансовото министерство пласира тригодишни сполучливо, само че по-скъпо. - Дотук са набрани 1.5 милиарда лева, само че финансирането на бюджетния недостиг изисква още няколко пъти по толкоз. - Вътрешният пазар демонстрира отмалялост и държавното управление незабавно би трябвало да приготви интернационална емисия.
За да избегнем обстановка, в която отговорът на въпроса " Кога е бил моментът да се излезе на пазара? " да е " през вчерашния ден ", държавното управление би трябвало да намерения за външна емисия дълг по-скоро. Този апел на централната банка е от февруари - при дебата към гласуването на бюджет 2022. По това време към този момент беше ясно, че лихвите ще стартират гладко да се подвигат, т.е. и цената, на която може да се финансира страната, ще пораства.

Препоръката на Българска народна банка не беше инцидентна - тази година по проект държавното управление би трябвало да набере над 7 милиарда нов дълг - за рефинансиране на падежиращи излъчвания и с цел да покрие заложения рекорден недостиг 5.9 милиарда лева Тогава от финансовото министерство обаче разумно обясняваха, че преди да излязат на външните пазари, е добре да бъде признат бюджетът. А и фискалният запас беше на удобни равнища над 10 милиарда лева

Междувременно обаче стартира войната в Украйна, макроикономическите прогнози за цяла Европа бяха ревизирани внезапно надолу, а в добавка и ускоряващата се инфлация ускори упованията, че ЕЦБ ще е принудена да повиши лихвите по-скоро. Всичко това подвигна рисковите награди на европейските пазари и българският дълг се завъртя в същата центрофуга. Нивото на запаса падна на половина, а вдигащата се рентабилност и намаляващият интерес на аукционите на ДЦК демонстрират, че държавното управление ще се финансира на вътрешния пазар все по-трудно или най-малко по-скъпо.
Реклама Един провален аукцион по-късно
Дори и финансовото министерство да е имало желание да излезе на пазарите при започване на пролетта, почналата на 24 февруари война е стопирала тези проекти. Така то се върна към тактиката от предходната есен - ударна серия излъчвания ДЦК на локалния пазар от по 500 млн. лева Преди седмица обаче слабото търсене и внезапно нарасналата желана от вложителите рентабилност провалиха аукцион за десетгодишни ДЦК, което не се е случвало от най-малко година.

" Не е за първи случай при започване на рецесия да има проблеми на вътрешния пазар на ДЦК. Така стана тъкмо преди две години, при започване на рецесията, породена от коронавирус. След провален аукцион на ДЦК през април 2020 година - поради изисквана висока рентабилност - държавното управление напълно спря да емитира ДЦК до края на годината. Вместо това изчака удобен миг и излезе на интернационалните пазари, където не просто получи добра рентабилност, само че и за първи път в историята съумя да издаде 30-годишен дълг ", напомня икономистът Георги Ангелов от Институт " Отворено общество ".

През тази седмица държавното управление сполучливо се върна към по-краткосрочните излъчвания на вътрешния пазар. Предложените тригодишни облигации за 500 млн. лева бяха пласирани при 0.88% рентабилност, като това е с малко над 0.3 процентни пункта над, което ясно демонстрира, че цената за финансиране на българското държавно управление се повишава. Причините за това съгласно Мартин Търпанов, началник на отдел " Дългови принадлежности " в " Делтасток ", са няколко:
Реклама
- внезапно повишаване на доходностите на бенчмарковите ДЦК на интернационалните дългови пазари в резултат на предстоящото повишение на главните лихвени проценти от водещите централни банки и преустановяване на стратегиите за изкупуване на бондове като ограничения за битка с невиждано високата инфлация в целия свят;
- изключителна геополитическа неустановеност, подбудена от войната в Украйна, която прави вложителите внимателни, изключително в района на Източна Европа; - предстоящо понижаване на световната икономическата интензивност поради на военните дейности.
" Събитията от предходните няколко седмици на вътрешнополитическата сцена също способстват за по-голяма нерешителност от страна на пазарните участници ", прибавя Търпанов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Войната в Украйна Реклама
Освен че се повишава доходността, спада и ползата на вътрешния пазар - на предходния аукцион на тригодишни ДЦК от 14 март коефициентът на покритие (превишението на подадените поръчки по отношение на оферти номинал) беше 1.93 при 1.5 в този момент. Тогава обаче предстоеше падеж на 1.25 милиарда евро по една от излъчванията световни облигации на държавното управление, която се държеше най-вече от локални банки. Така че те чакаха ликвидна инжекция от страната, която просто отчасти ѝ върнаха. Сега обаче емисията беше записана главно от пенсионните фондове - 56.2% по данни от финансовото министерство.

" Сериозната интензивност на пенсионните фондове на последния аукцион за по-краткосрочни ДЦК не трябва да бъде одобрявана като изненада ", споделя Мартин Търпанов. Той разяснява, че някои от фондовете държат след коронавирус рецесията сред 15 и 25% от активите си кеш, който се таксува от банките попечители в размери сред 0.80 и 1%. " Тоест те преглеждат тези краткосрочни бумаги в интервал на покачващи се доходности като една добра нискодюрационна (с по-ниска лихвена чувствителност) капиталова опция на " облагаемия " свободен кеш ", споделя Търпанов. Според него обаче като цяло потенциалът - изключително на банките като главен вложител на аукционите за по-дългосрочни ДЦК, е поизчерпан в тази среда на покачващи се доходности.
В очакване на емисия на открито
Дотук държавното управление е съумяло да пласира 1.5 милиарда лева на вътрешния пазар, като изплати и падежиращата през март еврова емисия от 1.25 милиарда евро, тъй че чисто дългът е намалял. Но занапред държавното управление ще би трябвало да пусне още облигации, с цел да финансира заложения бюджетен недостиг, а вътрешният пазар към този момент демонстрира отмалялост. Затова и упованията са, че Министерството на финансите към този момент е почнало подготовка за емисия на открито. Все още е в действие договорът с четири интернационалните банки - Сiti, JP Morgan Chase, BNP Paribas и Unicredit, по световната GMTN стратегия, подписан около банкрута на КТБ през 2015 година

" България като относително необичаен емитент на интернационалните пазари и като образец за фискална благоразумност през миналите години би могла да издаде умерено до 2-2.5 милиарда евро на един или два транша (възможно е да са разпределени даже и в два матуритета или даже в долари) в удобен пазарен прозорец и да обезпечи огромна част от потребностите си за финансиране тази година ", споделя Търпанов.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Въпросът е, че и на открито цената за финансиране евентуално ще е висока. Десетгодишните немски скъпи бумаги към този момент са с позитивна рентабилност, а ножицата сред доходността на бундовете и тази на българските облигации през последния месец е по-голяма.
" Нивата на номиналните лихви на интернационалните пазари се покачват поради инфлацията и идното стягане на паричната политика. Но равнищата на действителните лихви в действителност са все по-отрицателни ", споделя Ангелов. И дава образец: " През 2020 година имахме средногодишна инфлация 1.7%, а доходността по 10-годишния дълг беше под 0.4% - с други думи, финансирахме се на негативна действителна рента 1.3%. Сега при предстояща средногодишна инфлация над 10%, даже номиналната рентабилност да е 2%, действителната рентабилност ще бъде негативна от 8%. "
Има ли проблем за бюджета
Заложеният в бюджет 2022 нов дълг е 7.3 милиарда лева, което оставя пространство за още 5.8 милиарда лева облигации. Те ще са нужни - плануваният недостиг е 5.9 милиарда лева, като към март бюджетът е към момента е на дребен плюс. В същото време към този момент има упования държавното управление да вдигне пенсиите и да предложи помощ на компаниите и хората поради растящата инфлация.

Другата алтернатива да се финансира дефицитът - посредством наличностите във фискалния запас, към този момент е на практика изчерпана. Според данните от салдото на ръководство " Емисионно " на Българска народна банка към 8 април депозитът на страната в Българска народна банка е едвам 4.76 милиарда лева, което е на санитарния най-малко и по закон в края на годината не може да е под 4.5 милиарда лева А и 3.65 милиарда лева от тях са Сребърният фонд, който по закон не може да се употребява за тази цел. Все отново към 15-о число на всеки месец запасът се усилва с към 1-1.5 милиарда лева с постъпленията от Данък добавена стойност, а и към тях би трябвало да се прибавят и 500 млн. лева от последната емисия, тъй че евентуално още идната седмица равнището ще е над 6.5 милиарда лева

Георги Ангелов споделя, че рисковете за финансите се усилват, само че са управляеми - приходите порастват по-бързо от заложеното в бюджета още преди войната и преди предстоящото ускоряване на инфлацията през март. То ще докара до повече доходи, до момента в който по-ниският действителен напредък ще работи в противоположната посока - тъй че двата резултата в огромна степен ще се балансират. " В същото време заложените капиталови разноски в бюджета е невероятно да се осъществят, няма време за осъществяване на процедури, осъществяване на плановете и заплащане в границите на годината. Така че от разходната страна на бюджета ще има буфери, които могат да се употребяват за антикризисни ограничения, без това да усилва недостига и дълга ", споделя икономистът.

Накратко - към този момент действителна бюджетна драма, отвън патетичните изявления на опозицията, по-скоро няма, само че финансовият министър би трябвало да успее да подсигури в по-голяма степен нужния запас за годината. А поради несигурността и влошаващите се условия на интернационалните пазари неизбежната огромна емисия на открито, която обичайно се съпътства с политически вреди и обвинявания в " загробване на децата ни с задължения ", е добре да се приготви оптимално скоростно.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР