След провала на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство,

...
След провала на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство,
Коментари Харесай

Никой не иска да прави кабинет, партиите масово се обявиха за вот 2 в 1

След неуспеха на мандата на ГЕРБ за сформиране на държавно управление, парламентарните групи заявиха, че също не считат да вършат опити. Масово се оповестиха и за избори 2 в 1, т.е европейски и парламентарни избори на 9 юни.

Изключение прави единствено водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, който влезе в несъгласие със самия себе си, като хем разгласи, че е подготвен да показа състав на кабинет, в случай че президентът Румен Радев се спре на партията му в " конституционната рулетка ", хем се разгласи за незабавни избори.

Ето какви са настройките:

Както е известно, през днешния ден президентът Румен Радев ще връчи на претендента за министър-председател на " Продължаваме промяната-Демократична България " втория изследователски мандат. От обединяването ще го върнат незабавно, т.е. няма да вършат опит да го изпълнят, откакто получиха отвод от ГЕРБ за продължение на взаимното ръководство.

Малко по-рано денем съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков уточни, че за него най-добре било изборите за Европейски парламент и тези за народен да са на една дата. (Редовните избори за Екологичен потенциал са към този момент планувани за 9 юни и изключителните парламентарни би трябвало да бъдат съобразени с това).

Днес поръчка за избор 2 в 1, както и че връща незабавно празна директория, даде и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя се стимулира с потребността от незабавни избори, а за общия избор - с това да не се харчат непотребни средства " в тази рецесия ". Изтъкна и естественото повишение на изборната интензивност с вота за парламент, като обичайно за Екологичен потенциал тя е по-ниска.

Досега Румен Радев непроменяемо даваше третия мандат на групата на социалистите.

Отказ заявиха и от " ИТН ", посочена за възможния трети мандатоносител този път. Председателят на ПГ Тошко Йорданов се разгласи също " за " избори 2 в 1, като сходно на Нинова посочи повишението на изборната интензивност. Попитан ще върнат ли от Има Такъв Народ незабавно мандата, Йорданов отговори: " Разбира се. Ние от дълго време споделяме, че трябваше да има избори още преди девет месеца. "

Хиперактивният (по почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган) Делян Пеевски през днешния ден към момента не се е засилил. При едно от обичайните си медийни изказвания (в случая, датиращо от 9 февруари), съпредседателят на ДПС обяви, че избор за Екологичен потенциал и Народно събрание в едно не е добър за страната вид, само че за Движение за права и свободи би бил добър (каквото и да значи това).

Пеевски, който влезе във война с президента (която не помни напоследък) и си завоюва прозвището, обещано му от Румен Радев - " господин Магнитски ", разгласи също по този начин, че не желае въобще третия мандат. 

От ГЕРБ към момента не са обявили какъв избор избират.

При по този начин направените поръчки, конституционната
рулетка може да се извърти още в границите на тази седмица. Това зависи от президента и бързината, с която ще връчи третия мандат. За да има избор 2 в 1, то процедурата би трябвало да завърши до 9 април, защото по Конституция служебният кабиинет, който би трябвало да бъде назначен има два месеца живот, като с издаването на указа за него президентът дефинира и датата за вота. В същия интервал обаче той би трябвало да е избрал и длъжностен министър председател, както и да е провел съвещания с парламентарните групи за състав на кабинета, препоръчан от премиера.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР