След провала и на трите мандата за кабинет, президентът Румен

...
След провала и на трите мандата за кабинет, президентът Румен
Коментари Харесай

Капан: Импийчмънт грози Радев, ако не одобри министрите на служебния премиер?

След неуспеха и на трите мандата за кабинет, президентът Румен Радев стъпва върху тъничък лед и той е наясно с рисковете. Заради измененията в Конституцията, заложените клопки в процедурите по желание на служебно държавно управление може да щракнат за самия държавен глава, предизвестиха конституционалисти. Дори потегли версията, че в случай че президентът не подпише оферти състав за кабинет към този момент след избора на кандидат-премиер, може да се стигне до импийчмънт.    

Хипотетично президентът има право и може да поеме риска да не утвърди състава на длъжностен кабинет, препоръчан му от определения за министър председател, даде догадка изясни спецът по конституционно право Орлин Колев в изявление пред БНР. 

В момента, Радев довършва рандевутата с евентуалните кандидат-премиери, като срещите с парламентарния началник Росен Желязков, Българска народна банка шефа Димитър Радев и Димитър Главчев завършиха.  

Оказва се, че след конституционните промени, в които се показва кои могат да бъдат служебни министър председатели, не е явен статутът им след приключването на служебния кабинет.

" Не бих драматизирал и мисля, че от посочените за длъжностен министър председател ще се откри някой да поеме поста. Но в случай че откажат, то актуалното държавно управление с Денков ще продължи да упражнява функционалностите и държавното управление в оставка няма да бъде освободено ", разяснява конституционалистът.

Тънкият миг обаче идва, откакто посоченият за длъжностен министър председател даде своя състав на кабинет, който президентът има право да не утвърди.

" Хипотетично има право да не го утвърди, само че в този случай ще бъде изправен пред хипотезата на нарушение на Конституцията. Президентът по свое убеждение може да поеме този риск, само че въпреки всичко да се постави изпитание за формиране на служебно държавно управление. А такова може да се реализира сред бъдещия министър председател и президента, и то да бъде основано на едно взаимно утвърждение от двете страни ", изясни Орлин Колев. И добави, че може да се стигне до процедура по импийчмънт.

Снимка: Агнес Методиева 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР