След протест, внесен от Окръжна прокуратура-Варна срещу произнесените от състав

...
След протест, внесен от Окръжна прокуратура-Варна срещу произнесените от състав
Коментари Харесай

Двама подсъдими за опит за убийство във варненска дискотека получиха по-тежки наказания

След митинг, импортиран от Окръжна прокуратура-Варна против произнесените от състав на Варненския областен съд присъди във връзка с 39-годишния Г.М. и към този момент 20-годишния К.Т, предадени на съд с обвинителен акт за опит за ликвидиране на охранител в увеселително заведение, станал на 28 януари 2018 година във Варна, Варненският апелативен съд присъди по-тежки санкции.

По-възрастният мъж ще търпи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 17 години, а по-младият – „ отнемане от независимост “ за период от 7 години. Втората инстанция анулира присъдата на първоинстанционния съд, като призна подсъдимите за отговорни по обвиняванията, които им били повдигнати пред първата правосъдна инстанция, а точно, че в съучастничество са създали опит съзнателно и по хулигански подбуди да умъртвят охранител във варненско заведение. Престъплението останало незавършено по независещи от дейците аргументи.

Съдът одобри, че Г.М. е направил тежкото престъпно действие при изискванията на рисков рецидив, а К.Т., въпреки да е бил малолетен, е могъл да схваща свойството и смисъла на осъщественото от него и да управлява постъпките си и удостовери неговата виновност. Двамата би трябвало солидарно да заплатят сумата от 80 000 лв. на потърпевшия като обезщетение за претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в породени му болки и страдалчество.

Съдебният състав взе поради произнесената присъда и размера на наложените ефикасни санкции и реши, че има действителна заплаха подсъдимите да се укрият при по-лека мярка за неотклонение. Затова удостовери ареста на 39-годишния мъж и промени мярката за неотклонение на неговия съизвършител от „ парична гаранция “ в размер на 10 000 лв. в „ задържане под стража “.

Случаят в заведението стана обществено прочут във Варна поради експанзията и личността на двамата подсъдими, които пред очите на многочислените гости направили тежко закононарушение. Въпреки непълнолетието си тогава, К.Т. бил чест клиент на нощния бар, а Г.М. не пропущал да сътвори проблеми при всяко свое посещаване там. Ходел постоянно въоръжен и в никакъв случай не разрешавал да бъде тестван на входа на заведението, както и в нощта на осъщественото тежко съзнателно закононарушение.

Двамата подсъдими се познавали от спортните зали, където упражнявали. След скандал с друга компания те били изведени от заведението. Там ученикът и неговият другар насочили експанзията си към охранителя, който ги съпровождал. К.Т. държал за краката охранителя, а приятелят му размахвал нож, като нанасял удари с него по краката и тялото на 37-годишния пострадал, а Г.М. размахвал нож. Извършил повече от 15 замахвания с оръжието, а един от ударите попаднал в лявата гръдна половина на охранителя, покрай сърцето.

След осъщественото закононарушение двамата обвинени се разбягали. Малко по-късно екип на полицията съумял да задържи малолетния, а Г.М. се укрил. Той бил арестуван през май 2018 година, когато отказал да се подчини на разпорежданията на служителите на реда, провокирал гонитба и предупредителна пукотевица.

К.М. бил с чисто правосъдно минало към 2018 година, само че против него се водели две досъдебни производства за въоръжен обир в хранителен магазин и за кражба в съучастничество от същия магазин. Водила се и кореспонденция за увреждане на автомобил, както и за лека телесна щета по хулигански подбуди, като при задържането му в него бил открит 1,12 гр кокаин.

Г.М. бил осъждан два пъти от Специализирания углавен съд за присъединяване в две проведени незаконни групи, ръководени от известни представители на ъндърграунд-а, както и за други закононарушения.

Присъдата на Варненския апелативен съд, както и определението по отношение на ограниченията за неотклонение на подсъдимите за опит за ликвидиране, могат да се апелират пред Върховен касационен съд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР