След протест на Окръжната прокуратура в Шумен срещу оправдателната присъда

...
След протест на Окръжната прокуратура в Шумен срещу оправдателната присъда
Коментари Харесай

Фермерка от невинна се оказа виновна, и я осъдиха, и я глобиха

След митинг на Окръжната прокуратура в Шумен против оправдателната присъда на подсъдимата Петина А. състав на Апелативния съд във Варна я призна за отговорна, като анулира оправдателната част в правосъдния акт на Шуменския областен съд. Въззивната инстанция наложи наказване на 37-годишната подсъдима отнемане от независимост за период 1 година, чието изтърпяване отсрочи с изпитателен период 3 години. Наложена й е и санкция от 2000 лв..
Управителка на Едноличен търговец " Велино " в Шумен Петина А. била предадена на съд за приемане на финансово подкрепяне като аграрни производител от фондове на Европейския съюз посредством подаване на погрешни сведения за обработваната от компанията й земеделска земя. В акцията за приемане на средства за подкрепяне по схемите и ограниченията за директни заплащания през 2013 година подсъдимата заявила няколко имота в шуменското село Велино, като завишавала площта им за приемането на по-големи дотации. 

Извършената автоматизирана кръстосана инспекция открила площи, декларирани от повече от един аграрни собственик и други, които не отговаряли на критериите за подкрепяне в размер на съвсем 50 хектара. С това тя направила закононарушение по член 248а, алинея 3, по отношение на алинея 2 от Наказателен кодекс и била предадена на съд от Окръжната прокуратура в Шумен, само че на първата правосъдна инстанция Шуменският областен съд я оправдал.

Последвал митингът на Окръжната прокуратура в Шумен против оправдателната присъда. Протестът бил поддържан и от представителя на Апелативна прокуратура във Варна. 

Присъдата на Апелативния съд във Варна, с който подсъдимата Петина А. е била приета за отговорна, предстои на касационна инспекция пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР