След промените в конституцията президентът Румен Радев вече няма автономна

...
След промените в конституцията президентът Румен Радев вече няма автономна
Коментари Харесай

Кой кой е в домовата книга на Румен Радев за служебен премиер

След измененията в конституцията президентът Румен Радев към този момент няма самостоятелна воля и избор кого да назначи за длъжностен министър ръководител. 

 

Конституцията е ясна:

 

" Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. "

 

Самият Румен Радев към този момент сподели, че ще " работи по домова книга ".

 

Кой кой е в " домовата книга "?

На първо място в листата е Росен Желязков - ръководител на Народното събрание.

Излъчен от ГЕРБ и дълги години кадър на партията, показва dir.bg в материал по тематиката. Бивш министър на превоза, осведомителните технологии и известията в кабинета на ГЕРБ и препоръчан да заеме подобен пост и в последния държавен лист на Мария Габриел. Юрист, някогашен секретар на Столична община, когато Бойко Борисов е кмет, а по-късно и основен секретар на Министерски съвет в първия кабинет на ГЕРБ, някогашен ръководител на КРС и Държавна организация " Електронно ръководство ", 57-годишният Желязков има най-богат опит в изпълнителната власт, въпреки и да е знакова фигура на ГЕРБ.

Желязков беше препоръчан за ръководител на Народното събрание от съпартийците си и бе определен със 136 гласа " за " от депутатите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Има Такъв Народ. Въздържаха се от Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Следва Димитър Радев - шеф на Българската национална банка

Радев кара своя втори шестгодишен мандат отпред на Българска народна банка, като беше избран отново на 18 юли предходната година.

Банкерът оглави за първи път държавния трезор на 15 юли 2015 година, определен по времето на втория кабинет на ГЕРБ в коалиция с Република България, АБВ и подкрепян от Патриотичния фронт. Издигнат за втори мандат от ГЕРБ и подсилен от ПП-ДБ, Димитър Радев беше определен за втори мандат със 155 гласа в Народно събрание, събрани от депутатите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Андрей Гюров - подуправител на Българска народна банка - Управление " Емисионно "

Гюров е подуправител и член на УС на Българска народна банка. Икономистът е работил една година като кредитен анализатор в Харис Банк в Чикаго. След това стартира докторантура във Виена и паралелно с това работи в австрийската " Фолксбанк ". Напуска банката и става основен помощник по финанси във Виенския университет. Заедно с Кирил Петков е съучредител на " Да, България ", само че след това по негова покана се причислява към " Продължаваме промяната ". Бивш народен представител на Политическа партия и ръководител на парламентарната група на партията, който беше определен за подуправител на 26 юли 2023 година с гласовете на 148 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи в 49-ото Народно събрание. Кандидатурата му беше издигната от неговата партия. Възникна скандал към негова поява на събитие на кандидат-кмет на Политическа партия в Благоевград преди локалните избори, което той регистрира като неточност от своя страна. Гюров обаче отхвърли слуховете, че не е напуснал управлението на партията и разгласи, че е подал оставка от Изпълнителния съвет незабавно откакто бе определен на поста в Българска народна банка, като мандатът му е бил преустановен в същия ден.

Петър Чобанов - подуправител на Българска народна банка - Управление " Банково "

Петър Чобанов e подуправител и член на Управителния съвет на Българската национална банка, определен от 49-ото Народно заседание на 26 юли 2023 година с шестгодишен мандат. За него гласоподаваха 148 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи - тъкмо толкоз, колкото и за Андрей Гюров. Финансистът и учител от УНСС, доцент Чобанов беше дълготраен народен представител от Движение за права и свободи, а преди този момент и министър на финансите в държавното управление на Пламен Орешарски. Чобанов е оглавявал и Комисията за финансов контрол, а кариерата му преди повече от 20 години също е почнала от Българска народна банка - в отдел " Анализи ".

Дълго време беше финансовият специалист на Движение за права и свободи, а преди да стане подуправител на Българска народна банка беше ръководител на бюджетната комисия в Народно събрание.

Радослав Миленков - подуправител - Управление " Банков контрол "

Миленков e също е член на Управителния съвет на Българската национална банка, определен от 44-ото Народно заседание на 22 март 2019 година с шестгодишен мандат по времето на третото ръководство на ГЕРБ. Той е определен на мястото на подалия оставка Димитър Костов изцяло единомислещо от всички обединения в Народно събрание със 115 гласа. Банкер от кариерата - бил е началник на " Общинска банка ", взел участие е в Надзорния съвет на Европейската централна банка, бил е заместник-управител за Република България в Международната банка за възобновяване и развиване, а до 2019 година е член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган.

Димитър Главчев, ръководител на Сметната палата

 

Главчев е някогашен народен представител от ГЕРБ и някогашен ръководител на Народното събрание. Неизменно депутат и член на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание - 41-то до 46-ото Народно събрание. Оглавяваше 44-то Народно заседание от 19.04.2017 до 17.11.2017 година, когато подаде оставка под натиска на опозицията. Заместник-председател на 43-то Народно заседание.

Магистър по интернационалните стопански връзки и по счетоводна отчетност от Университета по национално и международно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран инспектор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в региона на одита, финансовия надзор и счетоводството. Избран за ръководител на Сметната палата на 28 юли 2023 година от 49-то Народно заседание по предложение на ГЕРБ. Главчев получи гласовете на ръководещото болшинство, общо 148 " за ", от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Горица Кожарева, зам.-председател на Сметната палата

Зам.-председател на Сметната палата още от 2015 година насам, определена със 144 гласа на тогавашното болшинство ГЕРБ, Република България, АБВ и с поддръжката на ПФ. В палатата управлява одитни дирекции, финансови одити и одити на осъществяването, в това число на средства от Европейския съюз. Председател е на Комисията по професионална нравственос към Сметната палата, координатор на активността и връзките на палатата с Борда на инспекторите за НАТО. Преди Сметната палата кариерата й е минала в Национална агенция за приходите, " Булгаргаз " и банковата сфера. Народно събрание я избра за изпълняващ длъжността ръководител на 20 януари 2023 година след свалянето на тогавашния Цветан Цветанов, отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ". Съдът го възвърне, само че депутатите избраха титуляр в лицето на Димитър Главчев поради изтеклия мандат. Кожарева остана негов заместител.

Тошко Тодоров, зам.-председател на Сметната палата

Тодоров е магистър по стопанска система и ръководство на селското стопанство, работил е като счетоводител, само че максимален професионален опит натрупа на разнообразни равнища в данъчната администрация. От август 2009 до май 2012 година е заместник-изпълнителен шеф на Националната организация по приходите, а на 9 април 2015 година е определен със 103 гласа от тогавашното болшинство в Народното събрание - ГЕРБ, Република България и АБВ с поддръжката на ПФ и стана заместник-председател на Сметната палата по време на ръководството на втория кабинет " Борисов ".

Диана Ковачева - омбудсман

Ковачева няма да може да извърши конституционното обвързване, даже и да бъде поканена, тъй като през януари някогашната министърка на правораздаването от първия кабинет на ГЕРБ и публичен бранител беше определена след конкурс за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Изборът бе изработен от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, а клетвата на Диана Ковачева е планувана за средата на април. Така, в случай че изборът на президента падне върху институцията на омбудсмана, то длъжностен министър председател би трябвало да стане нейната заместничка. Номинацията ѝ през 2020 година бе направена от парламентарната група на ГЕРБ, а в залата тя получи поддръжката на 173 народни представители, включително и от опозицията, в лицето на Българска социалистическа партия.

Елена Чернева-Маркова - заместник-омбудсман

Юрист от кариерата, дълготраен юрист и ръководител на Националното бюро за правна помощ. Работи от дълго време в екип с Ковачева, а на 22 юли 2020 година, по време на ръководството на ГЕРБ, беше определена без нито един глас " срещу " за заместник-омбудсман. Кандидатурата й бе импортирана и показана от омбудсмана доцент Диана Ковачева. Одобриха я даже без диспути в залата, с 93 гласа " за ", а единствено от Българска социалистическа партия 28 депутати се въздържаха. Маркова беше препоръчана от Съюза на юристите в България, Български юристи за правата на индивида, Сдружение " Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола ", Фондация " Състрадание Алцхаймер България " и Център за проучване на демокрацията. Предстои Народното събрание да реши дали да гласоподава решение, с което след напускането на Ковачева нейната заместничка да довърши мандата на омбудсмана, който изтича през май следващата година, или пък напряко да отвори нова процедура за избор на нов народен публичен бранител. И при двата случая - дали като заместник-омбудсман или като титуляр, на Маркова ще й се наложи да извършва функционалностите на длъжностен министър-председател, в случай че президентът стигне до нея " по домовата книга ".

Така президентът ще би трябвало да избира не всред 10 вероятни претенденти, а всред деветима поради проблема с Ковачева. От тях единствено двама не са заели поста си по време на ГЕРБ, въпреки че биографиите на трима от " ГЕРБ-ерските фрагменти " са напълно професионални.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР