След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба

...
След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба
Коментари Харесай

Купуваме ли вече по-евтин хляб

След приемането на мярката за унищожаване на Данък добавена стойност върху хляба и брашното, в цялата страна към този момент хлябът е с 20 на 100 по-евтин , сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

" Информацията, която имаме, защото ние сме снабдители на всички места на самун, е, че всеобщо са свалени цените. Няма обитаемо място в България, където да не са по-ниски цените ", уточни тя. 

Проучване на кореспондентите на Българска телеграфна агенция сподели, че хлябът в действителност поевтинява, само че не на всички места с предстоящите 20 %. Намалението е приблизително с към 10 %, то е от 5 до 40 стотинки, според от типа на хляба и на комерсиалния обект. Производители разясниха, че съгласно тях премахването на Данък добавена стойност върху хляба и брашното няма по какъв начин да компенсира повишаването на газа и на пшеницата. Те считат, че цената на хляба до месец още веднъж ще се увеличи. Някои показаха, че ще стигне и до 3 лв..

Това мнение не се поддържа от Мариана Кукушева, която предвижда, че оповестеното покачване с 32 на 100 на цената на газа няма да повлияе на цената на насъщния в околните два месеца.

Покачването на цената на хляба не е толкоз елементарен развой, тъй като той е обвързван с приемане на нова цена от страна на комерсиалните вериги, които в границите на шест месеца преглеждат предлагането, сподели тя.

По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, само че тази себестойност в действителност не може незабавно да се отрази върху доставната цена на хляба. От през вчерашния ден до през днешния ден нямам доверие да има каквото и да е покачване на цената на хляба, безапелационна е Кукушева. „ Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да усещат въздействието на тази значима обществена мярка, която работи в целия свят, освен в Европа “, съобщи Кукушева.

По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20 процента- в границите на 17-18 на 100 . Те изясняват, че вадят от доставната цена Данък добавена стойност, а не върху продажната, само че пазарът ще ги поправя, тъй като никой не е по-силен от пазара, съобщи Кукушева. 

За потребителя всяка стотинка е значима, изключително за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са главните консуматори на самун, сподели още тя.  Кукушева напомни, че мярката ще бъде в действие до юли 2023 година и добави, че към този момент се следи повишаване на продажбите на самун. „ Виждаме, че стартира да се купува от ден на ден самун. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозн а, а това е ежедневна покупка “, добави тя. 

Според ръководителя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една извънредно обществена мярка. От думите ѝ стана ясно, че сега се следи и поевтиняване на брашното. „ В момента цената на зърното е постоянна и не оказва пагубно въздействие върху цената на брашното “. Тя изясни, че към момента не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е завършила жътвата и се знаят дефинитивно всички добиви.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР