След премиерата на Лука“ в София, фестивалът ще представи специална

...
След премиерата на Лука“ в София, фестивалът ще представи специална
Коментари Харесай

Джесика Удуърт и Петер Бросенс със Специалната награда на София Филм Фест

След премиерата на „ Лука “ в София, фестивалът ще показа специфична ретроспектива на режисьорите

Джесика Удуърт и Петeр Бросенс са посветили общия си креативен път на киното. Тя е дипломант на Принстън (класически спектакъл и литература) и Стансфорд (документално кино), печели стипендия „ Фулбрайт “ и снима документалния филм „ The Virgin Diaries “ в Мароко. Докато работи по дипломния си филм „ Urga Song “ в Монголия, среща Петер Бросенс. Той учи обществена и културна антропология и е магистър по образна антропология. Между 1993 и 1999 година продуцира и сърежисира документалната поредност „ Mongolia Trilogy “. В началото на новото хилядолетие Удуърт и Бросенс се посвещават на нови взаимни планове, осъществени посредством тяхната самостоятелна белгийска продуцентска компания Bo Films.

Джесика Удуърт и Петер Бросенс са един от най-характерните и сполучливи креативен дуети в актуалното европейско кино. Филмите им са предстоящи и постоянно побеждават на интернационалните кинофестивали, а последните им три произведения са копродукция с България. Ретроспективата ще включва всичките им игрални филми от „ Хадак “ до „ Лука “.

Отличеният със „ Златен лъв на бъдещето “ във Венеция „ Хадак “ (2006) е лиричен потрет на тъжната действителност в Монголия, комбиниране сред фантазии и мемоари. Първият игрален филм на Петер Бросенс и Джесика Удуърт споделя епичната история на Баги – 17-годишен овчар в мразовитите степи на Монголия, чиято орис е да стане шаман. Баги избавя живота на красива госпожица, която краде въглища. Двамата дружно разкриват, че плъзналите клюки за всеобща зараза са погрешни, а задачата е да се унищожи номадството и пастирските обичаи.

Амбициозен и впечатляващ образно е вторият филм на Бросенс и Удуърт „ Алтиплано “ (2009), показан в Седмицата на рецензията в Кан. Сниман на три континента и на пет езика, той споделя историите на две дами в печал, чиито ориси се преплитат.

В „ Петият сезон “ (2012) мистериозно злополучие поразява село надълбоко в Ардените. Пролетта отхвърля да пристигна. Цикълът на природата се е преобърнал. Алис, Тома и Октав – три деца от селото се пробват да открият смисъл в света, който се разрушава към тях. Визуално впечатляващата кинотворба, наситена със знаци, печели киноспециалистите на премиерата си в Международния конкурс във Венеция и оценките Green Drop и Young Cinema Award.

Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „ Белгийският крал “ е в програмата „ Хоризонти “ на 73-ия кинофестивал във Венеция 2016. Филмът взе участие с триумф в стратегиите на над 30 фестивала по целия свят, измежду които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам, Гьотеборг. Ролята на краля е поверена на белгийския артист Петер Ван ден Бегин („ Петият сезон ”). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която печели сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските секрети служби. Във кино лентата взе участие същински български фолклорен отбор с певици от най-известните български хорове - „ Мистерията на българските гласове ”, „ Филип Кутев ”, квартет „ Славей ” и други. Пътешествието е снимано съвсем напълно в България, копродуцент от българска страна е Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов). „ Този филм е типичен „ mockumentary ” (псевдо-документален филм), който съчетава ловко сатирата в изрече с по-дълбоки послания, “ - написа за него сп. „ Варайъти ”.

Срещата на „ Босият император “ (2019) с българската аудитория бе ознаменувана с същинска лятна стихия в специфичното издание на 24-ия София Филм Фест в пандемичната 2020 година. Филмът е трагична комедия за премеждията на познатия крал на Белгия (Петер Ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Заедно със своя антураж и една нова другарка – очарователната Лейди Лиз (Джералдин Чаплин) те попадат под опеката на властническия шеф на санаториума, лекар Ото Крол (Удо Киер). В един миг се появява и делегация от Виена, водена от доктор Илзе декор Щрохайм (Джералдин Чаплин), отпред на националистическата „ Нова Европа “...

Вдъхновението за най-новата кино история, продуцирана от Петер Бросенс и разказана от Джесика Удуърт в „ Лука “ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения), идва от шедьовъра на Дино Будзати „ Татарската пустиня “. Главният воин Лука е млад боец, който жадува да се впусне в борба и попада в изолирана цитадела. В нея отряд мъже на вятъра чакат офанзивите на загадъчен зложелател. Този филм свети с наличието на именитата Джералдин Чаплин, а основната роля е поверена на младия Йонас Смълдърс, една от многообещаващите „ изгряващи звезди “ на Берлинале. Български копродуцент на кино лентата още веднъж е Арт Фест, а неговата премиера беше в конкурсната стратегия „ Big Screen “ на Ротердам през 2023.

„ Филмът придвижва действието на историята в бъдещето, в обрулена от ветровете пустота, резултат от небрежността ни към климатичните промени… Гладът на Лука за война и кръв последователно се уталожва – той е обаян от форт Кайрос и другарството с двама от събратята му по оръжие. Връзката по сред им носи светлина и топлота в техния безрадостен свят, само че следва драматичен обрат… “, споделя режисьорката Джесика Удуърт.

Не пропускайте филмите на креативния тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс в програмата на 28-ия София Филм Фест!

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР