След предвиденото ново намаление на цената на природния газ предстои

...
След предвиденото ново намаление на цената на природния газ предстои
Коментари Харесай

Колко ще плащаме за парно тази зима

След плануваното ново понижение на цената на природния газ следва да стане ясно по какъв начин това ще се отрази на сметките за парно.

Още през лятото топлофикациите заговориха за ново повишаване с към 60% от началото на идната година. Към момента обаче прогнозите на всички са от 1 януари да няма нов скок.

Условието - цената на природния газ да продължи да понижава.

След като „ Булгаргаз ” предложи 166 лв. за мегаватчас природен газ през ноември, упованията са да няма повишаване на парното през януари. Това лято към този момент имаше нарастване приблизително с 30% за страната, съобщи Нова.

„ Доскоро говорехме за 60% нарастване, сигурно няма да са такива цифрите. Най-вероятното нещо, което ще се случи, е да не се трансформират цените ”, сподели Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикациите.

Очакване да няма ново покачване показаха и от Енергийния регулатор във вторник.

„ КЕВР евентуално няма да прибегне до повишение на цената на топлинната сила ”, съобщи Иван Иванов, ръководител на КЕВР.

Въпреки това казусът за топлофикациите остава, тъй като те работят на планирана цена от 120 лв.. Така, даже в случай че новата цена на газа бъде призната, сдруженията отново ще са на загуба.

От служебното държавно управление са уверени, че цената ще резервира наклонността си – да върви надолу.

„ Очаквам цената на газа да продължи да пада и да е устойчива до края на 2023 година точно с търговете, които в този момент са пуснати ”, сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР