След предполагаемото взривяване на Северен поток Турски поток, преминаващ през

...
След предполагаемото взривяване на Северен поток Турски поток, преминаващ през
Коментари Харесай

Турски поток остана единствената линия за руски газ до Европа! Русия, САЩ и ЕС предполагат саботаж на Северен поток

След хипотетичното взривяване на " Северен поток " " Турски поток ", преминаващ през България, към този момент е единствената работеща линия за импорт на съветски газ по водопровод в Европа.

Изключение прави стеснен и нерешителен пренос през Украйна.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че по негови данни течовете, открити по газопроводите " Северен поток ", няма да се отразят значително на енергийната резистентност на Европа, оповестиха организациите.

На конференция с индийския си сътрудник Субрахманям Джайшанкар Блинкън уточни, че Съединени американски щати към този момент не могат да потвърдят първичните данни, че течовете може да се дължат на нахлуване или бойкот, само че добави, че в случай че въпреки всичко става дума за бойкот, това няма да бъде в безстопанствен интерес.

" Във връзка с течовете се води следствие, по първични данни може да става дума за нахлуване или бойкот. Но това са единствено първични данни, които ние към този момент не можем да потвърдим. Но в случай че това се удостовери, явно то няма да е в безстопанствен интерес. Доколкото разбирам, течовете няма да се отразят значително на енергийната резистентност на Европа ", означи Блинкън, помолен да разяснява обстановката с газопроводите, съобщи Факти.

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова счита, че благодарността на някогашния министър на външните работи на Полша и евродепутат Радослав Шикорски към Съединени американски щати за нанесените вреди на " Северен поток " може да се пояснява като публично изказване за терористичната офанзива.

" Полският евродепутат, някогашен външен министър Радек Шикорски благодари на Съединените щати в Twitter за днешната повреда на съветски газопроводи. Това публично изказване за терористична офанзива ли е? " - написа Захарова във вторник в канала на Telegram.

Припомняме, че в границите на няколко часа бяха открити три теча по газопроводите " Северен поток " и " Северен поток 2 ". Първият от тях беше засечен на Северен поток 2 покрай датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две приключвания на Северен поток.

Датската енергийна организация заяви, че голямо количество газ е навлязло в морето.

На самолети и кораби е неразрешено да се приближават до мястото на произшествия на по-близо от пет морски благи.

По-късно шведски сеизмолози оповестиха, че са записали две детонации в понеделник по маршрутите на газопроводите  " Северен поток " и " Северен поток 2 ".

Русия не изключи бойкот да е повода за теча на газ в " Северен поток 2 ". Това заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Кремъл е доста смутен от обстановката, която съгласно него изисква бързо следствие.

Всяко спиране на европейската енергийна инфраструктура ще получи най-строг отговор

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че приключването на газ от газопровода " Северен поток " в Балтийско море е " акт на саботаж ", съобщи Франс прес.

" Говорих за саботажа на " Северен поток " с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен ", написа Фон дер Лайен в Туитър, съобщи news.bg.

" Изключително значимо е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и аргументите за тях. Всяко спиране на дейната европейска енергийна инфраструктура е недопустимо и ще получи допустимо най-строг отговор ", съобщи тя през вчерашния ден.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР