След повече от шест седмици битки, които унищожиха обширни райони

...
След повече от шест седмици битки, които унищожиха обширни райони
Коментари Харесай

Примирието между Израел и Хамас: Всичко, което трябва да знаете

След повече от шест седмици борби, които унищожиха обширни региони на Газа и убиха хиляди, Израел и палестинската въоръжена формация Хамас се споразумяха за четиридневно помирение.

От 7 октомври, когато бойци на Хамас нападнаха Южен Израел и убиха 1200 души, израелската войска безмилостно бомбардира Газа с въздушни и наземни офанзиви, убивайки повече от 14 000 палестинци, най-вече дами и деца.

Около 1,5 милиона палестинци са били разселени и принудени от израелската войска да избягат в южните региони на Ивицата.

Ето какво би трябвало да знаете за примирието, с което Израел се съгласи в сряда сутринта:

За какво са се договорили Израел и Хамас?

Двете страни се споразумяха за четиридневна пауза в боевете. В подмяна Хамас се съгласи да освободи 50 цивилни дами и деца от 240-те пленници, отвлечени на 7 октомври. Като част от договорката Израел се съгласи да освободи 150 палестински дами и деца от своите затвори. Катар съобщи, че договорката ще разреши увеличение на потока от филантропична помощ за Газа. Израел съобщи, че е подготвен да удължи паузата след четиридневния интервал, добавяйки по един ден за всеки 10 спомагателни заложници, освободени от Хамас. Не е ясно дали Израел ще освободи спомагателни палестински пандизчии, в случай че примирието бъде удължено.

 INTERACTIVE - Израел Газа Хамас подписва съглашение за помирение < /h2>

Как се случи примирието?

Споразумението беше реализирано с посредничеството на Катар, който водеше договарянията сред Израел и Хамас, като в същото време се координираше с други районни и световни сили, в това число Съединените щати и Египет.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън благодари на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и президента на Египет Абдел Фатах ас-Сиси за тяхната роля в пробива.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че е разчитал на Байдън да обезпечи по-добра договорка за Израел и благодари на президента на Съединени американски щати за напъните му.

Нетаняху също даде да се разбере, че страната не приключва войната си против Газа и че прекъсването на боевете е единствено краткотрайно.

В мощ ли е към този момент примирието?

Не. От сряда сутринта борбата сред двете страни продължава. Катар сподели, че началният час на паузата ще бъде разгласен в границите на 24 часа.

Как Израел утвърди договорката?

След седмици на трескави договаряния и голям брой случаи, когато на хоризонта се появи договорка, преди да се разпадне, Нетаняху свика съвещание на кабинета си във вторник вечер.

След като израелският министър председател показа препоръчаната договорка на своите министри, единствено трима членове на кабинета му се опълчиха – министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и двама други членове на неговата крайнодясна политическа партия.

 ИНТЕРАКТИВЕН-LIVE-TRACKER-GAZA 1080 x1080-1700634131 < /p>

Какво се случва, в случай че някоя от страните наруши примирието?

Не се чака никоя страна да се въздържа от възобновяване на военните дейности, в случай че другата наруши — или се счита, че е нарушила — някое от изискванията на съглашението.

Израел не изтегля своите бойци, танкове, бронирани машини и друга военна инфраструктура от Газа, в която навлезе в края на октомври в сухопътна атака.

Какво знаем за пленниците, държани от Хамас?

Израел твърди, че минимум 237 души са били хванати по време на офанзивите на Хамас на 7 октомври. Те включват 33 деца, съгласно израелското държавно управление. Пленниците идват от повече от 40 страни; в това число минимум 20 тайландски аграрни служащи. Някои от пленниците са израелски бойци. Един израелски боец към този момент е избавен. Хамас към този момент освободи четирима души – двама израелски жители и двама американски жители. Хамас заяви, че 50 пленници са били убити при израелски въздушни набези против линията Газа. Израел също сподели, че телата на две пленнички са открити покрай болничния комплекс ал-Шифа. Байдън сподели в изказване, че чака американците да бъдат включени в 50-те пленници, освободени според договорката.

Какво знаем за палестинците в израелските затвори?

Преди 7 октомври в израелските затвори имаше към 5200 палестинци. Оттогава израелските сили са арестували още минимум 3000 палестинци по време на ежедневни акции в окупирания Западен бряг и окупирания Източен Ерусалим. Най-малко 145 от тях са деца, съгласно правозащитни и мониторингови групи. Най-малко 95 са дами. Най-малко 37 са публицисти.

Какъв беше графикът на договорката?

На 15 ноември започнаха да се появяват известия за катарски медиатори, които доближават съглашението сред Израел и Хамас за освобождението на 50 пленници в Газа в подмяна на тридневна пауза. В неделя министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани сподели, че остават „ незначителни “ и „ по-логистични “ провокации с договарянията по договорката, които „ прекосяваха през възходи и падения “. Израелският Канал 12 заяви, че военният кабинет на страната се е събрал в неделя и е разискал, че е подготвен да продължи напред с договарянията и да каже на Катар, че е подготвен да реализира съглашение. В понеделник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че счита, че договорката за освобождение на пленниците е близо. Белият дом посочи, че изискванията не са финализирани. Същия ден президентът на Червения кръст Миряна Сполярич се срещна с водача на Хамас Исмаил Ханийе в Доха и имаше обособени диалози с управляващите в Катар. Във вторник служителят на Хамас Иззат ал-Ришк сподели пред Ал Джазира, че договорката е била в договаряния от седмици, само че Нетаняху забавя. Той добави, че всички бригади на палестинската опозиция са се споразумели за договорката посредством телефонно позвъняване и че Хамас е предал отговора си на катарските договарящи. В сряда сутринта израелският кабинет поддържа съглашението след диалози по договорката с посредничеството на Катар. По-късно в сряда сутринта Израел и Хамас без значение потвърдиха паузата в боевете.

Какво следва?

Джеймс Дорси, старши помощник в Института за Близкия изток към Националния университет на Сингапур, сподели пред Ал Джазира, че краткотрайното помирение на Израел с Хамас е единствено първа стъпка в идните сложни договаряния, като трайният мир в Газа към момента е надалеч.

„ Това [сделка] ви споделя какъв брой сложни ще бъдат нещата отсега нататък. След като стигнете до въпроса за освобождението на израелски боен личен състав, покорен от Хамас, тези договаряния ще станат доста по-трудни.

„ Смятам, че израелският министър-председател Нетаняху беше в невъзможност. От една страна вътрешен напън – който желае освобождението на заложниците и желае те да бъдат освободени в този момент – и, въпреки това, натискът на Съединени американски щати да разреши помирение. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР