След повече от седмица тежки усилия спасители извадиха американския учен,

...
След повече от седмица тежки усилия спасители извадиха американския учен,
Коментари Харесай

Български медици са помогнали на американския учен при изваждането му от пещерата

След повече от седмица тежки старания спасители извадиха американския академик, който беше в капан в дълбока пещера в Турция. В комплицираната и огромна интервенция участваха спасители от седем страни, 19 от тях са българи.
Прочетете още
Именно български екип смъква банки с кръв за потърпевшия на хиляда метра дълбочина. Български доктор и парамедик съпровождат Марк Дики, до момента в който го изнасят с носилка от пещерата. Това разказа пред Българска национална телевизия Анри Хаздай от Срдужение " Пещерно избавяне ", чиито представители се включиха в комплицираната интервенция.

Възгласи на облекчение след сполучливия завършек на избавителната интервенция - 30-тина минути след среднощ, локално време. Американският спелеолог Марк Дики е изваден от пещерата Морджа, откакто претърпя последните 10 дни на дълбочина повече от хиляда метра.

" Удивително е да бъда още веднъж над земята. Бях подземен по-дълго от предстоящото с непредвиден медицински проблем. Единственото, което мислех в пещерата беше - ще пребивавам ли? Реакцията на турското държавно управление беше бърза. Какво да кажа? Спасиха живота ми ", сподели Марк Дики.

19 български спасители вземат участие в комплицираната интервенция, дружно с още 150 души от седем страни.

" Двама души - лекар и парамедик, от българския екип придружаваха носилката през доста огромна част от пещерата ", сподели Анри Хаздай, член на УС на Срдужение " Пещерно избавяне ".

Докато тече интервенцията, Дики получава кръвоизлив в стомаха. Макар и на такава дълбочина при него се спуска лекарски екип, с цел да му бъде направено кръвопреливане. Тази задача е поверена на българския екип от Сдружение " Пещерно избавяне ".

" Сложното в цялата акция беше голямата дълбочина, от която трябваше да бъде изваден потърпевшия - това са повече от хиляда метра, това е един километър надолу през голям брой отвесни сектори и извънредно технични за минаване пасажи. Българското присъединяване е още при самото идване, защото българският екип е вторият, който се отзова на избавителната акция. Основната задача беше да се смъкна кръв до потърпевшия, банки с кръв, тъй че да му бъдат преляти. Другото, което беше в ресора на българския екип беше построяването на подземната телефонна линия за връзка с повърхността. Това са малко над 500 метра, които трябваше да бъдат построени от нулата ", разяснява Анри Хаздай.

21-годишната студентка от Анкара Дилек Дениз Думан споделя, че е сдържала страстите си по време на самата интервенция, само че те се отприщват, когато Дики е изваден.

" Полагах старания, само че когато го видях се разплаках от благополучие. Прегърнах годеницата му Джесика, приказвах и със самия Марк. Да видя, че е добре, ме прави щастлива. Затова си поплаках, беше хубаво ".

Европейската асоциация за пещерно избавяне изрази голяма признателност на всички, съдействали за щастливата развръзка.

" За мен беше чест да вземам участие в избавителна интервенция за различен пещерняк ", сподели Ибрахим Олчу, студент от Истанбул.

40-годишният Марк Дики е член на интернационален проучвателен екип, проучващ пещерата Морджа в Южна Турция, която е третата по дълбочина пещера в страната. В момента положението му е устойчиво и е откаран с хеликоптер в турска болница, където се възвръща.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР