Здравните власти обявиха, че всички бременни жени ще могат да

...
Здравните власти обявиха, че всички бременни жени ще могат да
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Коклюшът няма да отшуми скоро, престъпление е да не ваксинираш детето си

Здравните управляващи оповестиха, че всички бременни дами ще могат да се имунизират гратис против коклюш. Това е превантивна мярка и един от методите за преодоляване на обстановката със болестта в страната. Междувременно случаите не престават да се усилват, като 90% от тях са при деца.
Прочетете още
" Надявам се имунизацията да стартира още в първия работен ден след празниците. За да бъде юридически точна и да имат точни инструкции персоналните лекари, би трябвало да има смяна в наредбата, която да излезе в Държавен вестник. Директорите на районните здравни инспекции ще дефинират местата и всяка бременна жена ще знае къде може да отиде да си направи имунизация ", обясни главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че не би трябвало всички бременни дами да отидат да се имунизират под строй. По думите му не е неприятно решението на бременните да бъде съветвано с наблюдаващия им доктор.

" Коклюшът не е грип, не е Ковид, не се популяризира толкоз мълниеносно. Затова одобряваме по-спокойно нещата. Случващото се у нас се случва от година и половина в Европа. Няма да се натовари здравната система и да откриваме нови отделения. Мерките ни са ориентирани към това да предпазим главно най-малките и към ваксинирането на бременните ", заяви доц. Кунчев в " България заран ".

Попитан за имунизацията на възрастните хора, гостът уточни, че постоянно ваксинирате през годините в огромна степен са предпазени. Но има огромен % хора с доста леко, даже безсимптомно протичане. Те обаче носят болестта.

Коклюшът е лятно заболяване и ще бъдат наранени регионите, които до момента бяха по-слабо наранени, стана ясно от думите на доцент Кунчев. Голяма част от случаите са в София, само че това няма да остане таза, на мнение е той.

" Няма да се стигне до трагични числа. Няма да заключим децата по празниците у дома. Всяка мярка от Ковидното време е ефикасна и ще свърши работа ", уточни още основният държавен здравен контрольор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР