След повече от 14 години интензивен сценичен живот, 250 изиграни

...
След повече от 14 години интензивен сценичен живот, 250 изиграни
Коментари Харесай

Козата, или Коя е Силвия?“ 250 пъти на сцената на Народния театър

„ След повече от 14 години натоварен театрален живот, 250 изиграни представления в мандатите на пет управления, шест национални награди и несекваща аудитория от няколко генерации, на 1-ви декември 2023-та година на Камерната сцена на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, за финален път в тази си театрална интерпретация и с този актьорски състав, ще изиграем „ Козата или Коя е Силвия? “ от Едуард Олби “. Това споделя режисьорът на спектакъла Явор Гърдев по отношение на идното на 1 декември 250-ото зрелище на „ Козата, или Коя е Силвия?. "

Премиерата на спектакъла е на 11 октомври 2009 година на Камерна сцена в Народния спектакъл, като специфичен посетител на събитието и деен участник в работата по плана е създателят на пиесата, трансформирала се единствено за няколко години в класика на ХХI в. – Едуард Олби.

С „ Козата, или Коя е Силвия? “ Едуард Олби конструира провокативен роман за състояние на „ другия “ човек в обществото. Един сполучлив 50-годишен проектант, добре просветен и с отлично семейство, постигнал всичко в кариерата си, се влюбва в коза и се оказва в обстановка на коренно отчуждение от най-близките си хора.



Изследвайки тази безумна обстановка, създател и режисьор слагат въпроса за нещастието на „ другия “ човек, както и за тази на „ естествените “, които към момента го обичат, само че към този момент не могат да понесат наличието му измежду тях.

Участват Бойка Велкова (Стиви), Михаил Билалов (Мартин), Юлиан Вергов (Рос), Мартин Димитров/Иво Аръков (до 133-то представление) в ролята на Били.

Преводът е на Харалампи Аничкин, сценографията и костюмите са дело на Никола Тороманов, музиката – на Калин Николов, драматург на постановката е Розалия Радичкова, а създател на плаката е Стефан Десподов.

Спектакълът е отличен с:

2009 Награда на Обществото на самостоятелните театрални критици

2010 Награда АСКЕЕР за най-хубаво зрелище

2010 Награда АСКЕЕР за постановка на Явор Гърдев

2010 Награда АСКЕЕР за сценография на Никола Тороманов

2010 Награда АСКЕЕР за водеща мъжка роля на Михаил Билалов за ролята на Мартин

2010 Награда ИКАР за най-хубава мъжка роля на Михаил Билалов за ролята на Мартин
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР