След потъването на препълнена с бежанци лодка край бреговете на

...
След потъването на препълнена с бежанци лодка край бреговете на
Коментари Харесай

Над 500 души вероятно са загинали след инцидент с лодка край Гърция

След потъването на претъпкана с бежанци лодка край крайбрежията на Гърция и откриването на близо 80 починали, гръцките избавителни сили не престават издирването на стотици изчезнали хора. В четвъртък два патрулни катера, фрегата на гръцките военноморски сили, три хеликоптера и девет други кораба претърсваха Средиземно море в изключително дълбокия морски регион западно от полуостров Пелопонес. Междувременно гръцките пристанищни управляващи арестуваха девет души, обвинени в принадлежност към тайфа за трафик на хора.

Гръцката осведомителна организация АНА заяви, че деветимата обвинени с египетско поданство са били задържани в пристанищния град Каламата на Пелопонес. Според пристанищните управляващи измежду тях е и капитанът на лодката.

Рибарската лодка се е преобърнала рано сутринта в сряда западно от Пелопонес. Според пристанищните управляващи плавателният съд е тръгнал от Египет, взел е мигрантите на борда си в либийското пристанище Тобрук и по-късно е поел курс към Италия.

По данни на бреговата защита до четвъртък вечерта са били извадени 78 тела, които са били откарани в Атина за аутопсия. Очаква се обаче броят на починалите да бъде доста по-висок. Според медиите най-вероятно починалите ще надвишават 500 души. Такава покруса не  е имало от десетилетия.

Според държавния представител Илиас Сиаканатарис има данни, че на борда са се намирали до 750 души. Рибарската лодка е била " дълга 25 до 30 метра ", съобщи представителят на бреговата защита Николаос Алексиу пред държавната телевизия ERT. По думите му палубата е била цялостна с хора. " Предполагаме, че вътрешността е била също толкоз цялостна ", добави Алексиу.

" Свидетели сме на една от най-големите нещастия в Средиземно море, а цифрите, оповестени от управляващите, са потресаващи ", обявиха от Международната организация по миграция (МОМ). Даниел Говеван, юрист от филантропичната организация " Спасете децата ", се притеснява, че " 100 деца са били в трюма ".

Според формалните данни са избавени 104 души: 47 сирийци, 43 египтяни, 12 пакистанци и двама палестинци, всички мъже. Около 30 от оживелите са в болница в Каламата. Те страдали " основно от пневмония, дехидратация и хипотермия ", съобщи ръководителят на виновното поделение пред една радиостанция. Останалите оживели са били краткотрайно настанени в склад в пристанището на Каламата.

Според гръцките управляващи претрупаната рибарска лодка се е преобърнала в сряда сутринта в една от най-дълбоките елементи на Средиземно море, откакто моторът е отказал по-рано. Правителственият представител Сиакантарис съобщи, че лодката е потънала единствено за 10-15 минути.

Гръцкото държавно управление разгласи тридневен народен печал. Гръцкият Върховен съд разпореди следствие на аргументите за случая. Броят на починалите към този момент е най-високият при морски случай в Гърция от доста години насам. По данни, събрани от Агенция Франс Прес, най-тежката повреда с бежанци в Гърция е станала на 3 юни 2016 година, когато починаха или бяха оповестени за изчезнали 320 души.

Гърция е една от главните страни, в които идват десетки хиляди хора от Африка и Близкия изток, стремящи се да доближат Европа, дружно с Италия и Испания.

Германският канцлер Олаф Шолц (SPD) назова бежанската злополука " депресираща ". Той приканва " всички нас още повече да създадем всичко допустимо, с цел да избегнем това ", съобщи Шолц в коридорите на Конференцията на министерските ръководители в Берлин. Хората не трябва повече да избират тези " рискови направления за бягство ". За да се реализира това, сподели той, Европа би трябвало да създаде " обща и солидарна система за справяне с миграцията на бежанците ".

Папа Франциск, който към момента е в болница след интервенция, изрази " най-дълбоката си паника " от бедствието. Той се помоли " за многото починали мигранти, техните родственици и всички, които са били травмирани от нещастието ", се споделя в депеша, публикувана от Ватикана.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР