След постъпили сигнали за проблеми при административното обслужване на гражданите

...
След постъпили сигнали за проблеми при административното обслужване на гражданите
Коментари Харесай

Дончев: Давам един месец на администрацията

След постъпили сигнали за проблеми при административното обслужване на жителите и бизнеса, бяха изпратени секрети клиенти в обособени институции, които да осъществят справедлив външен надзор върху метода, по който се дават услугите. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

В обсега на наблюдението бяха включени общо 13 централни и локални администрации и 15 съответни услуги, по които са планувани ограничения за понижаване на регулаторната тежест.

Представените отчети след инспекцията демонстрират, че на доста места към момента не са изпълнени законови отговорности на администрацията, не са изменени процедурите и образците на документите и не са приложени признатите облекчения за жителите и бизнеса.

“Вчера изпратих писма до тестваните администрации, в които им давам период до един месец с цел да отстранят всички установени проблеми и да ми рапортуват какво е свършено. Предстоят нови инспекции “, съобщи заместител министър- ръководителят Томислав Дончев.

Повече елементи от наблюденията ще бъдат показани на конференция, която ще се организира на 20 юни в Министерския съвет.

На нея ще бъдат показани и нови, хармонизирани с европейската процедура, наложителни стандарти за качествено административно обслужване на жителите и бизнеса, които се създават в границите на план с европейско финансиране от администрацията на Министерския съвет.

Те включват местонахождение на звеното за административно обслужване, обезпечаване на паркинг за достъп, система за ръководство на чакащи клиенти, наложителен брой на гишетата, отдалечено обслужване на консуматори със характерни потребности, стандарт за даване на указателна информация за предоставяните услуги и за понижаване на броя на изискваните от потребителите документи.

Сред задачите на плана е модернизирането на каналите за проучване на удовлетвореността на потребителите и пилотно основаване на обновена Харта на клиента.

На конференция на 20 юни, четвъртък, от 10.00 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет ще бъдат показани резултатите от извършеното досега наблюдаване по метода „ скришен клиент “ за даването на 15 услуги в 13 общини, регионални и общински администрации. Фокусът е върху постоянно предоставяни услуги, за които в решенията на държавното управление са планувани дейности за понижаване на административната тежест – издаване на шофьорско удостоверение, винетни стикери, разпределяне на еднократна помощ при раждане на дете, издаване на картографски и кадастрални скици, удостоверения за характерността на земеделската земя, на виза за планиране, легализация с APOSTILLE на документи, издадени от кметове и общински администрации.

Проектът „ По-високо качество на административното обслужване посредством въвеждане на по-високи стандарти и възстановяване на системата за противоположна връзка от потребителите “ BG05SFOP001-2.007-0001 се финансира по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР