След последния спад на цените на суровия петрол големите нефтени

...
След последния спад на цените на суровия петрол големите нефтени
Коментари Харесай

Американските шисти като спасителен пристан

След последния спад на цените на суровия нефт огромните нефтени групи възнамеряват по-мащабни вложения в щатското шистово гориво. Този сериозен завой стартира преди четири години, когато ОПЕК разгласи война на американските шистови полета - тогава добивът от тях бе един от най-скъпите в света. И в общия случай - първият, загърбен от потребителите в сложни времена.

Цената на добитата от шисти суровина е паднала толкоз съществено в наши дни, че се е трансформирала в избавително леговище за огромните нефтени компании във времена на мощни ценови съмнения, осигуряващи бързи и надеждни облаги даже когато черното злато загуби съвсем 30% от тазгодишната си върхова пазарна оценка при започване на октомври. Тогава суровият нефт от вид "Брент " се бе устремил към 90 щ. $ за барел. А в късната следобедна европейска търговия на 12 декември котировките на контрактите с доставка през февруари 2019-а се движеха наоколо до 61 щ. $ за барел, а лекият недопечен американски нефт вид WTI с доставка през януари 2019-а се търгуваше за 52 щ. $ за барел.

Щатският шистов рандеман на нефт оказа помощ за увеличение на американското произвеждане до рекордните приблизително 10.9 млн. барела дневно през тази година. Прогнозите на американската енергийна организация са производството да скочи с нови 11% през 2019-а.

"Коноко Филипс " оповести при започване на седмицата, че ще похарчи половината от бюджета си за идната година в континенталните елементи на Щатите, а "Шеврон " ще влага вкъщи най-вече за последното десетилетие, като 3.6 милиарда щ. $ ще отидат в Пермския басейн. Световните играчи "Анадарко петролиъм " и "Хес корп. " пък възнамеряват да покачат разноските за американските си активи с над 40% през 2019-а.

Последният ценови колапс на черното злато провокира "известни разбърквания в бюджета ", показа в изявление за организация "Блумбърг " основният изпълнителен шеф на "Коноко " - Райън Ланс. Той добави, че компанията вкарва повече пари в "неконвенционалната си позиция ", визирайки шистовия рандеман. Ланс признава, че индустриалният растеж се забавя, само че не стопира при цени от 50 щ. $ за барел и сигурно ще се усили при възобновяване на котировките до 60 $ за барел. Шефът на "Коноко " репликира скептиците, които считат, че шистите няма да имат дълъг живот с довода, че те са голям запас с огромна дълготрайност.

Нефтените компании ще похарчат съвсем 124 милиарда щ. $ в Щатите през идната година - една трета от общите им финансови разноски в международен мащаб, заяви капиталовата банкова консултантска група Evercore ISI. Това е с 10% повече, в сравнение с през 2018-а, до момента в който разноските отвън Северна Америка се чака да набъбнат със 7.2 %.

Ланс осведоми, че американските петролни кладенци на "Коноко " в "Ийгъл форд шейл ", "Пърмиън " и "Бекън фийлд " генерират облага при цени към и над 50 щ. $ за барел. Регистрираната в Хюстън компания е помпала общо по 313 хиляди барела на ден от трите района през третото тримесечие - 25% от световното й произвеждане. "Коноко " ще усили шистовото си произвеждане с нови 25% през 2019-а след 35-процентния растеж през 2018-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР