След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в

...
След поскъпването в хранителните магазини, нагоре тръгват и цените в
Коментари Харесай

15 лева за салата! Заведенията вдигат цените заради скъпия ток

След повишаването в питателните магазини, нагоре потеглят и цените в заведенията. Ресторантьори всеобщо актуализират цените в менютата, с цел да компенсират по-високите разноски за сила и артикули, които употребяват в кухнята. Не изключват промени към този момент да се вършат всеки месец, сподели инспекция на Нова.

През последните месеци всеки артикул, който влиза в кухнята на столичен ресторант е с нова, по-висока цена. Спрямо година по-рано някои от продуктите, които се влагат в ястията в менюто, са поскъпнали с над 20-30%. В последните седмици най-сериозно се усеща скокът при плодовете и зеленчуците. Заедно с по-високите сметки за продуктите в кухнята, нагоре потеглят и разноските за ток за отопление и за газ – за готвене за ресторантьорите. Някои от тях още при започване на годината започнаха да актуализират цените в менютата, с цел да запазят личния състав и бизнеса си.

" Всеки месец цените са разнообразни – несъмнено се усеща разликата. Ако си направиш един седмичен бюджет от 200 лева за заведения – в този момент към този момент би трябвало да го направиш 250-300 лева, може би. Преди година и половина да кажем салатата струваше 6-7 лева, а в този момент е 14 лева ", изясни клиент.

" Абсолютно всичко, което влагаме в кухните като първични материали, е нагоре ", уточни притежателят на ресторант Димитър Димитров.

" Почти 99% от всички артикули идват на нови цени – приказваме за нарастване в границите на 20-30, даже 40% ", разяснява шефът на склад за храни на едро Махсун Халим.

" Самата услуга " ресторант " в България стана доста по-скъпа. Не е както преди ", съобщи шеф-готвачът Атанас Балкански. Новите цени в менютата на множеството ресторантьори към този момент са факт. А актуализации не е изключено да се вършат и всеки месец, безапелационни са от сектора.

" Виждам по какъв начин нашите цени гладко стартират да се повишават. В първия миг те варират и не скачат с темпа на главните артикули. Това е нож с две остриета, защото има пределно позволена цена, с цел да могат и клиентите да си я разрешат ", изясни Атанас Димитров от БХРА.

Въпреки взетите ограничения и направените икономии, упованията на сектора са цените в менютата на заведенията да вървят нагоре и през идващите месеци. Актуализации не се изключват и на две седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР