След поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу

...
След поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу
Коментари Харесай

Депутатите ще изслушат външния министър за случая с пребития българин в Охрид

След следващия тежък случай на принуждение на етническа основа против българин в Северна Македония, България извика за съвещания посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. От Министерството на външните работи оповестиха, че повода е сериозната обстановка с правата на българите в югозападната ни съседка и ескалацията на прояви и закононарушения от ненавист против тях. Утре депутатите ще изслушат служебния министър на външните работи Николай Милков за случая с пребития българин в Охрид, съобщи БНР.

Посланикът ни в Северна Македония Ангел Ангелов се връща у нас краткотрайно, с цел да разиска с управляващите в София бъдещото развиване на двустранните връзки сред София и Скопие и допустимо ли е да спре рисковата наклонност на все по-силен напън върху жителите на Република Северна Македония с българско съзнание.

За случаи на закани и експанзия към локални българи през последните седмици удостовери и самият посланик. На идните съвещания той ще разиска с българските управляващи съответни случаи на закононарушения от ненавист: палежа на българския културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля през юни предходната година, приемането на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония преди няколко месеца, офанзивите против постройката на организацията " Цар Борис III " в Охрид, в това число стрелбата с огнестрелно оръжие.

Поредният тежък случай на принуждение е от четвъртък вечерта, когато трима мъже нападнаха и пребиха грубо секретаря на клуба в Охрид Християн Пендиков, тъй като е българин. София връчи протестна нота на посланичката на Северна Македония у нас и осведоми за случая интернационалните си сътрудници и институциите на Европейския съюз.

Християн Пендиков беше превозен за лекуване във Военномедицинска академия в София и през днешния ден беше опериран. Състоянието му е устойчиво и остава за лекуване в болничното заведение.

Вчера у нас дойде външният министър на Северна Македония Буяр Османи, който дружно с българския първи посланик Николай Милков посетиха потърпевшото момче. След това Милков съобщи, че България няма да отстъпи от отбраната на правата на българската общественост в Република Северна Македония и настоя за наказване на причинителите на побоя. Османи увери, че те са задържани и управляващите в Скопие не толерират сходни случаи на принуждение.

Темата разяснява през днешния ден пред Българското национално радио и вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Този език на омразата, който се лее в РСМ, е директният извършител на тези прояви и за побоя на това момче... Докато хората с българско съзнание не получат своето самопризнание в конституцията, тези неща няма да престанат. България продължава да бъде извънредно твърда в своята позиция и до момента в който това не стане на процедура, същинското започване на договаряния с Република Северна Македония няма да се случи ", сподели Илияна Йотова.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР