След поредица от ракетни удари на руските въоръжени сили по

...
След поредица от ракетни удари на руските въоръжени сили по
Коментари Харесай

Западът е безсилен да открие защита от руските ракети

След поредност от ракетни удари на съветските въоръжени сили по украински обекти, Пентагонът даде обещание да помогне на Украйна да сътвори интегрирана система за противоракетна защита. На този декор 15 европейски страни са се погрижили сами за противоракетната си сигурност - от балтийските страни до Германия. Изглежда, че западните съседи са били впечатлени от уязвимостта на Украйна и сравнението на личните сили за Противовъздушна отбрана с съветските.

В края на седмицата Пентагонът разгласи проекти за основаване на интегрирана система за Противовъздушна отбрана на Украйна. Киев желае да даде на Украйна интегрирана система за противовъздушна защита, предопределена да пази предпочитани цели, сподели военачалник Марк Мили, шеф на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати. Разглеждат се разнообразни разновидности за прекачване на системи за Противовъздушна отбрана с дребен, междинен и огромен обхват в Киев, сподели генералът. Според Мили комбинацията от всички тези системи ще разреши да се прикрие украинското въздушно пространство от съветски ракети и самолети.

Междувременно единствено 10% от нужния брой системи за Противовъздушна отбрана са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, сподели в четвъртък Зеленски. „ Способността ни да затворим небето не е задоволителна “, оплака се украинският президент, говорейки на сесията на ПАСЕ. Киев би желал доставки " в пъти повече ", добави Зеленски.

„ Украйна към този момент беше подкрепена с доставки на ПРО и Противовъздушна отбрана. И по този начин, ние знаем за доставката на системи за противовъздушна защита ИРИС-Т, създадени в Германия, портативни системи, ПРО и Противовъздушна отбрана руски стандарт, въз основа на тяхната наличност в разнообразни страни. Трябва да се има поради, че самата Украйна няма пари за основаване на интегрирана система за Противовъздушна отбрана, в това и освен в това отношение тя разчита на външна помощ “, Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните Връзки на Института по настоящи интернационалните проблеми на Дипломатическата академия на Министерство на външните работи.

Украйна може да сътвори система за противовъздушна защита благодарение на Съединени американски щати и техните съдружници, при изискване освен доставката на комплекси, само че и готови екипажи, подготвени да ги ръководят, отбелязва Иля Крамник, откривател от ИМЕМО на РАН, боен наблюдаващ. „ Броят на руските комплекси, върху които могат да работят подготвени украински експерти, не е задоволителен. Това значи, че са нужни доставки от Запад, където има главно американски комплекси “Пейтриът ”. Комплексите, които са на склад, могат да бъдат доставени. Но Украйна няма фрагменти, способни да работят на “Пейтриът ”, сподели Крамник.

На фона на непрекъснатите претенции от Киев да даде на ВСУ и сериозната инфраструктура прикритие от съветски ракетни офанзиви, основаването на интегрирана система за ПРО и Противовъздушна отбрана става грижа за западните съседи на Украйна.

В четвъртък в Брюксел беше оповестена декларация, подписана от немския министър на защитата Кристина Ламбрехт и 14 нейни сътрудници. Документът консолидира желанията на европейските сътрудници в Северноатлантическия алианс, както и присъединяващата се към НАТО Финландия, за основаване на обща европейска система за Противовъздушна отбрана „ Небесен щит ”. Декларацията е подписана от: Германия, Англия, Норвегия, Холандия, Белгия, Финландия, Словения, Чехия, Словакия, Румъния, България, Латвия и Литва. Естония също има намерение да се причисли към плана " Небесен щит ".

Що се отнася до Полша, тя към този момент е няколко стъпки пред сътрудниците си от Европейски Съюз в основаването на надеждна система за противоракетна защита, сподели в петък министърът на защитата на Полша Мариуш Блашчак. Това заяви ръководителят на полското министерство на защитата на полигона в град Торун след тестванията на американските зенитно-ракетни комплекси „ Пейтриът “ и тяхното консолидиране с полските системи за ПРО и Противовъздушна отбрана.

„ Европа от дълго време създава своята система за противоракетна и противовъздушна защита. Това е разследване от дългогодишни лични европейски разработки, датиращи от 2000 година “, отбелязва Крамник.

Но е изцяло допустимо да се допусна какво тъкмо е подтикнало европейците да излязат с самодейността за единна система за противоракетна защита тъкмо в този момент. Първо, ходът на интервенцията в Украйна и по-специално неспособността на украинската противовъздушна защита да отразява ракетни офанзиви по инфраструктурата, и второ, сравнението на опциите на съветските и на страните от алианса системи за ПРО и Противовъздушна отбрана Каналът “Рибар ” в “Телеграм ” цитира мнението на бразилския анализатор Пепе Ескобар, съгласно който съветските удари по украински цели могат изцяло да лишат Киев от способността да води бойни дейности. И още повече, да насърчи натовските настойници на Украйна да стартират договаряния.

На собствен ред, както отбелязва американският боен анализатор Уил Шрайвър в своя блог, Русия показва способността постоянно да прихваща ракети, което е гражданска война на бойното поле. Както отбелязва Шрайвър, „ нито една друга страна от НАТО няма такива качества “.

Ръководителят на немското военно ведомство Кристина Ламбрехт непосредствено уточни, че планът “Небесен Щит ” се основава за запълване на пропуски в противоракетната защита, написа “Дойче Веле ”. Проектът възнамерява да комбинира разнообразни системи за Противовъздушна отбрана, предопределени за заличаване на крилати и балистични ракети и битка с безпилотни самолети.

И точно немските политици непосредствено вършат паралели със обстановката в Украйна. По-специално министър-председателят на най-богатата немска провинция Бавария Маркус Зьодер съобщи, че Германия би трябвало да конфигурира системи за ПВОи ПРО за отбрана на градовете в страната, което ще сътвори предпазен „ чадър “ над Германия. Той добави, че това, което Германия прави за своите сътрудници, би трябвало да бъде направено за личната си страна. Германия, както знаете, съобщи системата за Противовъздушна отбрана ИРИС-Т на Украйна.

Военният специалист, някогашен шеф на зенитно-ракетните сили на командването на специфичните сили на Военновъздушни сили на Русия Сергей Хатильов акцентира, че през днешния ден няма обща система за Противовъздушна отбрана за Европа, да не приказваме за ПРО. Елементите на ПРО на Съединени американски щати в Полша и Румъния са „ единично събитие, което не може да се оправи даже с дузина ракети “, сподели Хатильов.

„ Европейските страни са въоръжени с разнообразни комплекси с разнообразни модификации. На някои места има съвременни, да вземем за пример американският “Пейтриът ” в трета версия. В Испания към момента са на въоръжение зенитно-ракетните системи “Хоук ”, създадени през 50-те години “, означи Хатильов.

Експертът акцентира, че Европейски Съюз няма единна система за надзор, далечно въздушно разузнаване, обработка на данни - до друга процедура за потребление на радиочестоти. Всичко това е минус при основаването на единна система за Противовъздушна отбрана.

„ В Европа има обособени локални системи. А това, което в този момент се предлага, е единствено разполагането на разнородни зенитно-ракетни системи. В признатите документи не се споделя, че е належащо да се основават единни зенитно-ракетни, радиолокационни и авиационни системи с автоматизирано ръководство за разкриване на съперника на далечни подстъпи “, добави източникът.

Хатильов уточни, че към този момент в Брюксел е призната единствено декларация за планове, а основаването на противовъздушен щит ще отнеме от пет до 10 години. Той също по този начин уточни, че посочените от Ламбрехт системи ще могат да работят - като се вземат поради оптималните усъвършенствания - в радиус от 80 километра. Подобна оценка дава и Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните връзки към Института по модерни интернационалните проблеми на Дипломатическата академия на съветското външно министерство.

„ Създаването на лична система за Противовъздушна отбрана “Небесен щит ” в Европа ще отнеме най-малко пет до 10 години. Само стадият на обмисляне ще отнеме най-малко година-две. Цената на подобен план може да се оцени на стотици милиарди долари, защото през днешния ден системите за противоракетна защита са най-скъпите оръжия “, отбелязва специалистът.

„ Програмата „ Небесен щит “не е единствено за консолидиране на активите на системите за ПРО и Противовъздушна отбрана, които доста страни имат, само че и за основаването на най-новата оръжейна система против актуалните закани. Ако го проектирате изчерпателно, както направиха в Съветския съюз, тогава е належащо да се вземе поради мащабът във връзка с географията на разпространяване, както и техническите компликации. Такава система в действителност включва редица други системи от друго равнище – стратегическо, оперативно, тактическо и други “, сподели Козюлин.

Във всеки случай Русия на собствен ред би трябвало да отговори на протичащото се, отбелязва Хатильов. „ Трябва да държим въпроса за основаването на европейския “Небесен щит ” под надзор. В Европа най-сетне схванаха, че Противовъздушна отбрана е значима “, заключи Хатильов.

Въпреки обстоятелството, че някои специалисти считат “Пейтриът ” за стар, тази система разрешава да се поразяват съвременни системи за офанзива и доставка - само че не и хиперзвукови ракети, сподели генерал-лейтенант Айтех Бижев, някогашен заместник-главнокомандващ на съветските Военновъздушни сили за Обединена система за противовъздушна защита на страните-членки на Оперативно-наблюдателно дело.

" Именно благодарение на хиперзвукови оръжия Русия, в случай че е належащо, ще може бързо да направи пробив в “Небесния щит ", акцентира източникът. И с цел да успехите такава система, би трябвало да създадете „ солидно нахлуване, което надвишава опциите за пукотевица на Пейтриът “. „ Русия има „ Кинжали “, „ Авангарди “, „ Калибри “, „ Искандери “ и други средства за въздушно-космическа офанзива, тъй че нито една система за ПРО и Противовъздушна отбрана на Запада не може да ѝ устои. Те могат само инцидентно да смъкват нашите ракети в обособени местни зони “, изясни генерал-лейтенантът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР