След поредица от дълги забавяния изглежда, че Боинг най-после е

...
След поредица от дълги забавяния изглежда, че Боинг най-после е
Коментари Харесай

Боинг подготвя космическия кораб Старлайнър за критичен полет тази есен с тест на системите му за аварийно спасяване

След поредност от дълги забавяния наподобява, че Боинг най-сетне е в подготвеност за първия от двата безпилотни тестови полета на кораба “Старлайнър ”, които би трябвало да бъдат извършени преди да стартират пилотираните експедиции до Международната галактическа станция. Този дебютен полет ще бъде сбъднат от базата Уайт Сендс в Ню Мексико и ще включва запалване на четирите ракетни мотора на “Старлайнър ”, с цел да се ревизира дали корабът може да отлети безвредно от площадката при положение на повреда на ракетата-носител. 

Според обява на уеб страницата Spaceflight Now, подготовката за полета е към този момент в ход. През месец септември техниците са прикачили командния към сервизния модул на галактическия транспортен съд. Следващата огромна стъпка ще е зареждането на “Старлайнър ” с хидразин и диазотен тетроксид. Целият полет ще трае 95 секунди от изстрелването до кацането.

НАСА изисква от всяка от двете компании (СпейсЕкс и Старлайнър) да организира по два безпилотни полета, преди да утвърди изстрелването на хора към МКС. Безпилотните полети на Боинг включват тестване на системата за спешно избавяне след задействането ѝ от стартова площадка и тестова галактическа задача със съединяване до МКС. Тъй като СпейсЕкс към този момент има тест на системата за спешно избавяне от площадка през 2015-та, двата полета са тестване на системата за спешно избавяне по време на ракетно изстрелване и тестова галактическа задача със съединяване до МКС. 

СпейсЕкс към този момент организира своя безпилотен полет до станцията през март тази година. Понастоящем компанията приготвя капсула за тестване на избавителните системи по време на ракетно изстрелване през ноември. Ако и този тест мине наред, дебютният полет с хора на борда може да е реалност още в края на декември 2019-та година, само че по-вероятно е да е при започване на 2020-та. 

Боинг към момента няма нито един тестов полет. През последните месеци датите за полета до МКС и този за тестване на избавителните системи непрестанно се сменяха. Доскоро се очакваше компанията да организира първо задачата до станцията в края на октомври, след което той да бъде последван от тест на системите за спешно избавяне. Сега обаче наподобява, че първата задача на “Старлайнър ” ще е тази с тестването на системите от стартова площадка. 

Но която и да е първа, значимото е, че нещата в компанията най-сетне стартират да потръгват. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР