След поражението на въоръжените сили на Украйна в Донбас руските

...
След поражението на въоръжените сили на Украйна в Донбас руските
Коментари Харесай

Одеса: „Черноморските нацистчета са по-мекушави от азовските“

След провалянето на въоръжените сили на Украйна в Донбас съветските войски ще погледнат към Перлата край морето

Освобождението на Одеса би трябвало да бъде идващият стадий от специфичната военна интервенция в Украйна. Съответното изказване направи в изявление за вестник " Аргументи и обстоятелства " някогашният пълководец на съветските ВДВ генерал-полковник Владимир Шаманов.

„ Веднага щом разрежем този Гордиев възел, ще стане доста по-лесно и тогава ще поемем групировката, която сред Днепър и Изюм към този момент в действителност е обградена и в казан “, сподели той, отбелязвайки, че сега има нахлуване в региона на Николаев.

„ Одеса като апендицит е блокирана, само че мисля, че ще пристигна и нейният ред “, акцентира Шаманов.

„ Одеса най-вероятно в действителност ще стане идната цел на специфична интервенция в Украйна “, сигурен е журналистът от Приазовието Сергей Шведко.

„ Но би трябвало да разберете, че борбата за Донбас, където са ситуирани най-боеспособните елементи на въоръжените сили на Украйна, към момента не е почнала. Смятам, че това ще отнеме известно време и въз основа на резултатите от интервенцията нашето командване ще възнамерява идващите цели. Дали ще бъде Запорожие, Днепропетровск, Харков - оперативната обстановка ще покаже.

Що се отнася до Одеса, това е най-важната точка, чието завладяване ще разреши да се управлява Северозападният Черноморски район. Следователно градът е значим както за нас, по този начин и за врага, а борбите за него дават обещание да бъдат упорити. Украйна изтегли доста сили към Одеса и Николаев. Така че вероятността за завладяване на Одеса съгласно мен към момента е много далечна. Има по-спешни задания за обграждане и заличаване на групировката Военновъздушни сили в Донбас. “

„ Само след освобождението на Одеса програмата-минимум на специфичната военна интервенция в Украйна може да се смята за изпълнена “, утвърждава Алексей Албу, някогашен народен представител от Одеския регионален съвет.

- Одеса по едно време беше третият по значимост и развъртян град на Руската империя, нейната „ южна врата “. Днес градът, учреден от съветската императрица Екатерина Велика, е под окупация, одеситите са задържани, бити и грубо притискани от десни радикали и украинските специфични служби.

Въпросът тук не е единствено в стратегическото значение на милионния град, освен тъй като в Одеска област има седем пристанища и корабостроителници, освен тъй като Одеса е ключът към деблокирането на Приднестровието. А става дума за хората. За тези съветски и руски хора, които са били под окупация от 30 години.

Важна ли е Одеса за Киев? Повече алегорично или стратегически?

- Със загубата на Одеса, Киев губи достъп до Черно море. Разбира се, Одеса е извънредно значима за Киев. Но въпросът е, че след провалянето на въоръжените сили на Украйна в Донбас, Киев няма да има с какво да пази Одеса. Това значи, че в случай че не се възползваме от този исторически късмет, ще загубим Одеса вечно.

- Одеса към момента ли е съветски град? Какви са преобладаващите настроения там? Какво се промени от 2014 година?

- Разбира се, по-голямата част от одеситите са руснаци или, в по-широк смисъл, руски хора, които не одобряват национализма. Одеса е интернационален град, в който живеят представители на повече от 130 националности и за който съветската просвета е главната и връзката сред тях.

Днес главният проблем е, че хората са сплашени. По-голямата част от одеситите, които участваха в хилядите маршове през 2014 година, минаха през затвори, побои, емиграция, плен, загуба на работа и други житейски тествания. Някои, за жалост, не оцеляха. И след всичко, което се случи, несъмнено, Одеса чака избавление.

- И нацистите съгласно вас са подготвени да стоят там до последно? Одеса към момента е перла на архитектурата, не бих желал с нея да стане, както с Мариупол...

- Ударната мощ на нацистите в Одеса, да не се бърка с общия брой - не е доста огромна. Това пролича от Марша в памет на Максим Чайка през април 2014 година, както и от последните апели за събиране, с цел да се опълчват на съветските войски. Милионният град просто пренебрегва тези апели.

Що се отнася до архитектурата, да, този въпрос е от огромно безпокойствие за жителите на Одеса. Изключително значимо е да се унищожат нацистите отвън града, тогава лоялността на популацията ще бъде обезпечена.

- Одеса е два пъти по-голяма от Мариупол, има катакомби. Теоретично какъв брой дълго би могло да продължи освобождението й? И какъв брой дълго могат нацистите да продължат диверсионна война?

- Всичко зависи не от терена, а от отбраняващите се сили. Повечето одесисти възприемат съветските войски като освободители, само че се опасяват да приказват за това намерено. Следователно съпротивата в града ще бъде слаба - би трябвало да се чака най-вече от тези, които са обречени да изгубят свободата си заради осъществените закононарушения през последните 8 години.

Искам да пожелая на всички поданици на Одеса самообладание. Спомняте ли си по какъв начин в песента на именития одески бард Игор Сивак? „ По редче и по педя, предоставено ни е да го сглобим още веднъж. Изгорен, ограбен, разпнат, само че това е градът на детството - и няма да изберем различен!

Вярвам, че Одеса несъмнено ще бъде свободна.

„ Мнението на генерал-полковник Владимир Шаманов е частно мнение на самостоятелен боен специалист “, споделя военният политолог, доцент от катедра „ Политология и социология “ на Руския стопански университет „ Плеханов “ Александър Перенджиев.

- В момента той е пенсиониран и даже не е член на Комитета по защита на Държавната дума на Руската федерация. Тоест неговите изказвания по никакъв метод не отразяват формалната позиция на военно-политическото управление на Русия. Най-вероятно думите му са ориентирани към публичното мнение на украинската общност и има за цел да получи противоположна връзка както от украинската страна, по този начин и от съветската общност, а освен от съветските жители.

В същото време съм сигурен, че след приключването на интервенцията в Донбас Киев ще бъде високомерен първи. След това Одеса.

Разбира се, Одеса е доста значима за Киев. Това е стратегическо пристанище на Черно море. Загубата на Одеса за офиса на Зеленски, а в негово лице за Съединени американски щати и НАТО, ще значи загуба на достъп до Черно море. Оттук следствията са освен военно-стратегически, само че и геополитически.

- Колко подразделения на въоръжените сили на Украйна и национални батальона съгласно вас могат да бъдат там? Много от тях имаха опция да изоставен, до момента в който Русия не докосваше Одеса. Използвали ли са този късмет доста хора?

- Според мен в Одеса може да има до обособена бригада, т.е. до 10 хиляди души. Освен това има представители на НАТО, както в " положителните остарели времена " все същите румънци. Въпреки че са страхливци, те са подли страхливци. Тук, както и в Донбас, нацистите и румънците ще се крият зад цивилни, а на Привоз още веднъж ще устроят Буча, в дословния и метафоричен смисъл.

- Одеса, съгласно Шаманов, е блокирана. Така ли е? Как ще го завладяват? По суша от север или от юг посредством морски десант?

- Първо, Одеса е блокирана от морето и сушата. Тогава ще бъдат проведени филантропични коридори. И ще се настава и от морето, и от сушата и от въздуха. А също и благодарение на тези, които са подготвени да поддържат дейностите на съветските войски в самата Одеса.

- Ще се съпротивляват ли нацистите до дъно, както в Мариупол?

- Нацистите се " държат крепко " единствено благодарение на опиати. Няма потребност да съпоставяме Мариуполските и Одеските нацисти. Черноморските нацики са по-мекушави при кавга от азовските.

Местните поданици ще ни оказват помощ да се „ разправим “ с тях. Те са по-войнствени и по-готови да се опълчват на нацистите от мариуполците. Одеса-майка няма да ни разочарова, сигурен съм в това. Просто антифашистката мощ в Одеса още не се е показала. Тя чака времето си.

„ Шаманов, явно, приказва за далечно бъдеще в подтекста на цялата спецоперация “, уверен е Иван Коновалов, боен специалист, политолог, шеф по развиване на Фонда за поощряване на технологиите на 21-ви век.

„ Още би трябвало да приключим с Мариупол, по-късно остава донецката формация в пространството от Мариинка до триъгълника Рубежное/ Лисичанск/ Северодонецк. Общото затваряне на кръга към тях и тяхното дотъкмяване не е бърз развой - там са им останали най-малко 50 хиляди души.

А Одеса е просто още един фронт. Разбира се, придвижването по него ще стартира още преди края на провалянето на донецката група. Както, апропо, и на север – към Киев. Последователността и времето на началото на придвижването - тук решението към този момент е на командването.

Много армия ли има там?

-Не мисля. Два фактора оказаха доста психическо влияние върху тях: надвисналата над Николаев блокада - там към този момент се популяризират под паника клюки, че градът е на път да бъде блокиран - и това отваря пътя към Одеса. И събитията в Мариупол. Това деморализира мнозина и мнозина, които биха могли - които нямат противоположна заповед - напуснаха.

Освен това локалното население ги ненавижда, нетърпеливо е да отмъсти за 2 май 2014 година и чака съветските войски. Всичко това им оказва напън и те си потеглят.

Да се дефинира тамошната формация като крупна е невероятно. Сега всички сили са хвърлени на изток и покрай Киев. Друга сериозна група се пази в Западна Украйна - при положение на деня на " страшния съд ". А тези, които остават в Одеса - е, това са няколко хиляди. И те не разчитат да устоят на съществени борби, а на минирането на акваторията, пристанищната зона и на самия град.

Превод: Европейски Съюз

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР