След получаване на препоръката на ЕК за започване на преговори

...
След получаване на препоръката на ЕК за започване на преговори
Коментари Харесай

Могерини: Договорът на Македония с България е исторически


След приемане на рекомендацията на Европейска комисия за започване на договаряния за присъединение е значимо да продължите и да задълбочите промените по пътя към Европейски Съюз. Властите и опозицията споделят отговорността за бъдещето на страната. Това съобщи през вчерашния ден пред македонския парламент висшият представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини, съобщи БГНЕС.

" Вие споделяте отговорността за бъдещето на вашите жители. Правителството има отговорността да отвори пространството на опозицията за изцяло присъединяване и опозицията има отговорността да се ангажира с цялата тази работа. Имате отговорност да идентифицирате националните ползи и цели на страната, имате групова отговорност да си сътрудничите в институциите, с цел да постигнете резултати в националните цели ", прикани Могерини македонските депутати.

Тя добави, че Македония се е върнала на пътя за Европейския съюз и това е мястото, на което би трябвало да се намира страната. " Когато си припомням какво се случи тук в Народното събрание преди една година и какво се случва в този момент, мога да кажа, че сте минали дълъг път. Добрата вест е, че сте се върнали на пътя, преодоляхте най-тежката политическа и институционална рецесия, която в миналото сте срещнали. Това е огромно достижение за всички в страната и тя е, на първо място, достижение, което се реализира с помощта на държавното управление, Народното събрание, другите политически партии, локалните управляващи, както и решимостта на всеки жител на тази страна ", сподели Могерини. Тя акцентира, че това е единствено първата стъпка по дълъг път, който ще изисква повече единение, повече старания и повече работа, само че ще бъде приет и ще бъде основа за прогрес. " Това, което направихте през миналата година, беше внушително впечатляващо. Особено това, което успяхте да постигнете дружно в региона на промените. И упованията са високи, че този метод на разполагане на сили за някои национални цели може да продължи и в бъдеще. Това е най-силният знак за зрялост в една демократична система ", сподели Могерини.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР