След поканата от БРИКС Китай и Аржентина засилиха партньорството си

...
След поканата от БРИКС Китай и Аржентина засилиха партньорството си
Коментари Харесай

БРИКС: Две географско отдалечени държави, които стават все по-сплотени

След поканата от БРИКС Китай и Аржентина ускориха партньорството си макар несигурността към бъдещето на Аржентина.

Китайският дипломат в Аржентина Уан Вей е звучен покровител на това съдействие. Смяната на управлението в Аржентина обаче може да докара до преразглеждане на поканата за присъединение към икономическия съюз.

Страната e измежду шестте страни, получили покана за присъединение към БРИКС тази година. Въпреки това, защото Аржентина се доближава към основни президентски избори, включването ѝ не е обезпечено. Хавиер Милей, евентуалният предстоящ президент, ясно изрази желанието си да одобри доларизацията като национална политика, което се разминава с уговорките на предходния режим към БРИКС.

Съобщението, че шест страни, измежду които Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Аржентина, Египет и Етиопия, са поканени да се причислят към икономическия съюз БРИКС, притегли доста внимание. Въпреки това остава нестабилно дали всички тези страни в последна сметка ще се причислят към колектива.

Развиващото се партньорство сред Китай и Аржентина, е изправено пред неустановеност. Аржентина се бори с икономическия спад при настоящето си управление, а бъдещата ѝ траектория може да бъде изменена от политиката на бъдещия президент.

В неотдавнашно изказване посланикът на Китай в Аржентина Уан Вей акцентира на разрастващите се връзки, като съобщи:

Китай продължава да бъде вторият по величина търговски сътрудник на Аржентина, като през 2022 година двустранната търговия сред страните надвиши $20 милиарда – 20% нарастване по отношение на миналата година. Тези процъфтяващи връзки обаче може да бъдат подложени на надзор с встъпването в служба на нов президент в Аржентина.

Хавиер Милей, спечелилият в първичните президентски избори, изрази запаси по отношение на участието в БРИКС, изключително заради позицията си за дедоларизация. Милей се застъпва за приемането на $ като национална валута предвид на нестабилното показване на песото през тази година.

“ “, съобщи наскоро Милей.

Следователно въздействието на председателството на Милей върху поканата на Аржентина към БРИКС е завладяващо развиване, което би трябвало да се следи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР