След пет поредни тримесечия на силен растеж обаче икономиката забави

...
След пет поредни тримесечия на силен растеж обаче икономиката забави
Коментари Харесай

Лятна междинна икономическа прогноза на ЕК за 2018 г.: Устойчив растеж на фона на нараснала несигурност


След пет следващи тримесечия на мощен напредък обаче стопанската система забави движение през първата половина на 2018 година, като прогнозите бяха намалени с 0,2 процентни пункта по отношение на тези от пролетта — както за Европейски Съюз, по този начин и за еврозоната.

Очаква се през втората половина на годината растежът леко да се ускори, защото изискванията на пазара на труда се усъвършенстват, задълженията на семействата понижават, потребителското доверие остава високо, а паричната политика е все по този начин удобна.

Икономическата основа продължава да бъде солидна, само че се чака леко закъснение на растежа

Основните предпоставки за резистентен стопански напредък в Европейски Съюз и еврозоната се резервират. Забавянето на темповете на растежа се дължи частично на краткотрайни фактори, само че в някои страни от Европейски Съюз роля за това може да са изиграли и възходящото напрежение в търговията, високите цени на петрола и политическата неустановеност.

В международен мащаб растежът остава постоянен, само че стартират да се виждат отчетливи разлики в неговите нива в обособените страни и райони.

Очаква се повишение на инфлацията поради цените на силата

В резултат на покачването на цените на петрола от пролетта насам инфлацията през тази година се чака да бъде приблизително 1,9 % в Европейски Съюз и 1,7 % в еврозоната. Това съставлява покачване с 0,2 процентни пункта и в двете зони по отношение на пролетта. Прогнозата за 2019 година е нараснала с 0,1 процентни пункта за еврозоната — на 1,7 %, само че за Европейски Съюз остава непроменена — 1,8 %.

Съществува забележителен риск от утежняване на вероятностите

Въпреки че постигнатите в последно време мощни стопански резултати се оказаха устойчиви, съществува забележителен риск от утежняване на прогнозата, като този риск се ускорява от пролетта насам.

Прогнозата се основава на съмнение, че няма да има по-нататъшна ескалация на напрежението в търговията. Ако обаче напрежението се ускори, това ще се отрази отрицателно на търговията и вложенията и ще докара до намаление на благосъстоянието във всички включени в прогнозата страни. Сред останалите опасности да вземем за пример е допустима неустойчивост на финансовите пазари, обвързвана — наред с другото — с геополитически опасности.

За Обединеното кралство се прави чисто техническо допускане за 2019 година

Предвид настоящите договаряния по отношение на изискванията на отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз, нашите прогнози за 2019 година се основават на чисто техническо допускане, че статуквото в комерсиалните връзки сред ЕС-27 и Обединеното кралство ще се резервира. Това се прави единствено за задачите на прогнозирането и няма връзка с водените сега договаряния в границите на
процедурата по член 50.

Прогнозата се основава на набор от механически допускания по отношение на обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, настоящи към 28 юни. По отношение на всички други входящи данни в прогнозата е взета под внимание информацията, налична до 3 юли.

От тази година Европейската комисия мина към годишно издание на две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна), вместо да разгласява три подробни прогнози през зимата, пролетта и есента, както правеше всяка година от 2012 година до момента.

Междинните прогнози обгръщат годишния и тримесечния Брутният вътрешен продукт и инфлацията за настоящата и идващите години за всички страни членки и еврозоната, както и съвкупни данни за Европейски Съюз. С тази смяна се връща предходният модел на прогнозите на Комисията, а графикът на нейните прогнози се привежда още веднъж в сходство с този на други институции (например Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Организацията за икономическо съдействие и развитие).

Пълния документ можете да намерите на: Лятна междинна икономическа прогноза за 2018 година:
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР