След първоначалния шок от първите коментари за щетите бяха предпазливи

...
След първоначалния шок от първите коментари за щетите бяха предпазливи
Коментари Харесай

Трусът нанесе на турската икономика щети за десетки милиарди долари

След първичния потрес от първите мнения за вредите бяха внимателни с нотка на въздържан оптимизъм, че стопанска система за близо 1 трилион $ би трябвало да се оправи с последствията.

Във вторник към този момент беше ясно, че това е злополучие без казус в региона от десетилетия насам и 19-та по величина стопанска система в света ще бъде изправена пред разноски за десетки или даже стотици милиарди долари. Борсовият показател BIST 100 (XU100) бе изгубил 10% по отношение на затварянето на търговията в петък.

В сряда за броени минути след отварянето на търговията пропадането на борсата в Истанбул доближи 16% и тя затвори за пет дни - до 15 февруари. Последният път, когато в стопанската система с размерите на Саудитска Арабия или Нидерландия бе подхванат сходен фрапантен ход, беше през 1999 година - още веднъж поради земетресение, блъснало най-големия град на страната и лишило живота на близо 17 хиляди души.

Брокери пуснаха онлайн петиция регулаторът да анулира всички интервенции и покупко-продажби от понеделник насам. За броени часове тя събра над 10 хиляди подписа.

 Борсата в Истанбул спря в сряда работа за пет дни.
© Reuters

Борсата в Истанбул спря в сряда работа за пет дни.

В четвъртък към този момент бе ясно, че:
Ще се оправи ли президенът Реджеп Тайип Ердоган с голямото предизвикателство, откакто известността му намаляваше още преди да удари злополуката? Инвеститори и анализатори споделят от няколко години, че Турция е изправена пред остра рецесия на разноските за живот, раздухвана, съгласно тях, от " неконвенционалната " финансова и икономическа политика на държавното управление и централната банка, където Ердоган смени няколко шефове.

 Градове от палатки и хотели – Турция пробва да подслони стотици хиляди без покрив Градове от палатки и хотели – Турция пробва да подслони стотици хиляди без покрив

Държавата надали ще откри вътрешни запаси за възобновяване от разрухата, което ще отнеме доста години. Разрухата е освен по жилища, само че и предприятия, пътища, летища, пристанища, тръбопроводи. Не е изключено да се свият сензитивно приходите от туризъм поради уплашени от гледката чужденци, които ще би трябвало да съжителстват по курортите с настанени в локалните хотели турци, останали без покрив. Това значи да се търсят средства на открито - от задгранична помощ, заеми или вложения в миг, когато икономическата и външната политика на Анкара накара вложителите да са изключително внимателни.

 Чуждестранна помощ за десетки милиони долари към този момент идва.
Чуждестранна помощ за десетки милиони долари към този момент идва.

Едни от първите стопански прогнози даде логаритъмът на Геофизическия институт на Съединени американски щати, пресметнал в понеделник, че бедствието ще коства 2% от Брутният вътрешен продукт на Турция. Това са близо 20 милиарда $, само че сравнението със земетресението от 1999 година навежда на мисълта, че сумата ще е сензитивно по-голяма. При труса от Измит (на 90 км от Исанбул) тогава на възобновяване не подлежаха към 120 хиляди здания. Други 50 хиляди се нуждаеха от възобновяване. Разрушени бяха няколко завода, електропреносна мрежа, инфраструктура. След второ, малко по-слабо, земетресение на същото място през ноември същата година сумата надвиши общо 25 милиарда $ (5-7 милиарда директни вреди и още към 20 милиарда - вторични разходи)

Сега е ударена най-силно провинция Газиантеп, считана за иономическия център на Южна Турция, създаваща към 4% от индустриалната продукция (металургия, цимент и др) и 6% от текстила. Тук живеят и работят над 2.1 млн. души и след земетресението доста от тях са мъртви, ранени или евакуирани в други елементи на Турция. В 10-те наранени провинции се основават 15% от земеделската продукция и 9% от промишлената.

 Лагер от палатки за останалите без заслон се издига в стадиона на Кахраманмараш.
© Reuters

Лагер от палатки за останалите без заслон се издига в стадиона на Кахраманмараш.

Ключови ще се окажат провалите - изключително по инфраструктурата - в прилежащите провинции Кахраманмараш, Хатай и Адана.
И въпреки всичко не трябва да се не помни, че Югоизточният район съставлява 9.3% от националния Брутният вътрешен продукт и скромните 8.5% от износа. Когато трусът удари през 1999 година до Истанбул, пострада икономическото сърце на страната, заради което сравняването с това злополучие не е напълно правилно в стопански проект

 Крайбрежните улици на Искендерун не престават да са потопени под морска вода към този момент четири дни след земетресението.
© Reuters

Крайбрежните улици на Искендерун не престават да са потопени под морска вода към този момент четири дни след земетресението.

МВФ предвижда преди труса растеж на турския Брутният вътрешен продукт от към 3%. Турските управляващи говореха за 5-5.5%, само че в национална валута. При използване на дефлатор поради към този момент обичайно високата инфлация този резултат води до равнището на МВФ. Толкова може да се окаже резултатът в края на 2023 година и откакто се включат вредите от труса, защото изливането на милиарди долари за реорганизация (ако са от порядъка на 5-7% от Брутният вътрешен продукт, това към този момент е оптимистичен сценарий) би трябвало да има компенсиращ загубите резултат. Петролопроводите скоро ще проработят обикновено, износът към съществени партньори- също, доколкото може.

При променената обстановка е по-вероятно централната банка ще продължи с " ердономиката ": да отпусне паричната политика, да поддържа ниски лихви (9% или по-малко), т.е. по-достъпни заеми, да се толерира по-голям бюджетен недостиг (до труса бе плануван на равнище 3.5% от Брутният вътрешен продукт при 5% годишен напредък на икономиката)

 В момента локални вложители държат 70% от активите на борсата (срещу 35% през 2020 г.), а задграничните – към една трета.
© Reuters

В момента локални вложители държат 70% от активите на борсата (срещу 35% през 2020 г.), а задграничните – към една трета.

Има още един доста значим миг - всичко това се разиграва във финалните месеци преди изборите, предстоящи за 14 май. Как Реджеп Тайип Ердоган се оправя с филантропичната рецесия - а началото не е безапелационно даже по личните му думи - към този момент е част от предизборната битка. Засега спасяването на животи измести обратно тематики като сигурността и инфлацията, само че не е известно какъв брой дълго ще е по този начин. " Земетресението в този момент е огромна незнайна ", споделя за " Ройтерс " Кристиан Копф от Union Investment във Франкфурт, който държи десетки милиони евро в турски облигации. " Съществува мнение, че гласоподавателите се сплотяват зад държавното управление след естествено злополучие, само че това не беше по този начин преди 21 години и още веднъж може да не е по този начин. "
Копф има поради изборите в Турция през 2002 година, които се случиха три години след земетресение до Истанбул. Тогавашното съдружно държавно управление беше уверено свалено, защото гласоподавателите смятаха, че реакцията му на бедствието (и последвалата финансова криза) е неприятна и че е отговорно за някои от строителните практики, съдействали за броя на жертвите. Този път държавното управление на Ердоган е изправено пред сходен риск, само че реагира бързо освен като даде обещание поддръжка и посети засегнатия район, само че и във връзка с финансовите пазари. Тим Аш, различен деец анализатор на Турция в BlueBay в Лондон, сподели з " Ройтерс ", че ударът по стопанската система, може да не е толкоз мощен, колкото през 1999 година, когато действителният БВП (БВП) се сви с 3.3%, след растеж от 3%. миналата година. " Трябва да има огромна валутна промяна ", евентуално след изборите, добавя той за " Уолстрийт джърнъл ". " Правителството на Турция има към 125 милиарда $ задгранични запаси, само че потребностите от външно финансиране са почти два пъти повече от тази сума, сподели той. - Това не се връзва ".

Ерик Майерсон, старши икономист в Handelsbanken, сподели, че гласоподавателите в този момент би трябвало да видят тази мощ на страната, от която се нуждаят в спешни моменти. " Ако в миналото е имало обстановка, при която цялата централизирана власт, която Ердоган е натрупал през годините, може да бъде употребена за положително, това е тази. " Но в случай че той обърка нещо с първата реакция на бедствието, това може да е капката, от която ще прелее чашата. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР