След първоначалните оценки екипът установи, че телескопът все още функционира

...
След първоначалните оценки екипът установи, че телескопът все още функционира
Коментари Харесай

Микрометеорит удари телескопа „Джеймс Уеб“

" След първичните оценки екипът откри, че телескопът към момента действа на равнище, което надвишава всички условия на задачата, макар нищожно откриваемия резултат в данните ", обявиха от американската галактическа организация.

" Работата на Уеб при започване на експлоатационния интервал към момента е много над упованията и обсерваторията е изцяло способна да извърши научните проучвания, за които е проектирана ", добави тя.

Един от сегментите на главното огледало на галактическата обсерватория е претърпял удара от микрометеорит, който нормално е по-малък от песъчинка, сред 23 и 25 май.

Телескопът, който се чака да коства на НАСА близо 10 милиарда $, е измежду най-скъпите научни платформи, създавани в миналото, съпоставим с предшественика си " Хъбъл " и " Големия адронен колайдер " в ЦЕРН.

Мисията на Уеб включва проучване на далечни планети, известни като екзопланети, с цел да се дефинира техният генезис, еволюция и обитаемост, и се чака той да сътвори " впечатляващи цветни изображения " на космоса в средата на юли.

Телескопът прекара последните няколко месеца в конфигуриране на инструментите си в подготовка за огромно разобличаване.

От НАСА обявиха, че микрометеоритните удари са " неминуем аспект от работата на всеки галактически уред " и " са били планувани при построяването и тестването на огледалото ".

От НАСА оповестиха, че с цел да предпазят „ Уеб “, летателните екипи могат да отклонят оптиката от известни метеоритни дъждове. Агенцията съобщи, че микрометеоритният удар през май не е резултат от метеоритен дъжд, а е " неизбежно инцидентно събитие ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР