След първоначалната информация от говорителя на пожарната Янис Артопиос за

...
След първоначалната информация от говорителя на пожарната Янис Артопиос за
Коментари Харесай

Черен рекорд за Гърция: 27 души са загинали в нестихващите пожари край Александруполис

След първичната информация от представителя на пожарната Янис Артопиос за гибелта на 18 души, за които се счита, че са мигранти, защото няма подадени сигнали за изчезнали хора в региона, огнената буря в националния резерват Дадия в региона на Лефкими, Североизточна Гърция, лиши живота на още осем души. Така броят на откритите през днешния ден изпепелени тела на хипотетични мигранти се усили до 26.

Артопиос акцентира, че известията, изпращани от незабавния номер 112 за евакуация на регионите, се предават и на мобилни телефони от непознати мрежи, които се намират в региона.

Телата са открити в две групи, а на място е изпратен екип на полицията за идентификация на починалите.

Вчера в същия регион беше намерено тялото на един умрял човек, за който също се спекулира, че е мигрант.

Претърсванията в региона не престават, прибавя Българска телеграфна агенция.

Снимка: AP/БТА

Големият пожар в Александруполис не стихва четвърти следващ ден, като в региона към този момент са евакуирани девет селища. Борбата с пожарите продължава и в префектурите Родопи, Беотия, Кавала и островите Евбея (Евия) и Китнос. Вчера пожарът в Беотия, Централна Гърция, лиши живота на още един човек.

Междувременно Европейският съюз активизира в допълнение европейска помощ към Гърция за справяне с продължаващите опустошителни горски пожари в страната, заяви представителят на Европейската комисия Балаж Уйвари, представен от гръцката организация АНА-МПА.

Снимка: AP/БТА

Европейски Съюз изпраща седем самолета и един хеликоптер главно за северозападната част на страната, заяви Уйвари и означи, че " активизираме съвсем 1/3 от самолетите, които имаме във флота на RescEU ".

Летателните средства идват от Хърватия, Чехия, Германия и Швеция и редом с това над 100 пожарникари и 20 транспортни средства от Румъния и Чехия оказват помощ в гасенето на нестихващите пожари в страната. Също по този начин е задействана и програмата на Европейски Съюз за сателитно картографиране " Коперник ".

" Европейски Съюз остава разполагаем на гръцките управляващи, в случай че има потребност от спомагателна помощ ", акцентира представителят на Европейска комисия.

Снимка: AP/БТА

Уйвари добави, че Гърция е задействала механизма за гражданска отбрана преди два дни, прибавя Българска телеграфна агенция.

Изображение от европейския спътник METEOSAT-11 демонстрира силата и мащаба на горските пожари в Гърция, като от фотографията се вижда компактен пушек, покриващ небето в няколко области в страната, съобщи гръцката телевизия " Скай ".

Димът от пожарите в региона на Еврос доближи 950 км на югозапад, покривайки повърхност от към 110 000 кв.м.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР