След първите регистрирани 4 случая на коронавирус в Плевен и

...
След първите регистрирани 4 случая на коронавирус в Плевен и
Коментари Харесай

Коронавирусът нахлул в България чрез италиански работник на "Балкански поток"

След първите регистрирани 4 случая на ковид в Плевен и в Габрово, излязоха и подозрения за допустима италианска връзка за болестта. Оказа се, че в Плевен, в хотел “Балкан ” са настанени към 60 експерти за строителството на “Балкански поток ”. “Част от строителите са и в частни квартири, имаме и доста студенти от Италия в Медицинския университет, шивашки компании ”, заяви кметът на града Георг Спартански пред " Труд "

А здравният министър Кирил Ананиев и вицепремиерът Красимир Каракачанов означиха, че “рисковият контингент – задгранични служащи от Италия се следи и при признаци даже за грипно заболяване ще бъдат изследвани за ковид ”.

Все още нулевият пациент за България не е открит, стана ясно от изказване на Националния щаб против ковид. В Плевен и в Габрово до второ разпореждане са затворени всички учебни заведения, детски градини и ясли. Премиерът Бойко Борисов свика изключително държавно съвещание в неделя и разпореди министрите да са разполагаем 24 часа поради болестта.

Една от първите ограничения против болестта бе да се забранят всеобщите мероприятия като кино, театри и други и да се спре износа на маски и защитни дрехи от България.

Борисов даде разпореждане наши компании да работят на 24-часов режим, с цел да обезпечат потребностите от маски и защитно облекло в лечебните заведения. А Министерство на вътрешните работи и ДАНС да наблюдават за далавера и злоупотреби с изкупуване на медицински материали.

Както към този момент стана ясно, единствено за ден броят на инфектираните в Гърция е нараснал с 21 души. Общият брой на пациентите с ковид в южната ни съседка е повишен до 66. Но най-кризисната точка в Европа остава Италия.

Здравният министър Кирил Ананиев отиде персонално в Плевен и Габрово, където има потвърдени случаи на ковид. В лечебните заведения със случаи на COVID-19 се афишира специфичен режим. Засега те са в УМБАЛ “Д-р Георги Странски ”, Плевен и МБАЛ “Д-р Тота Венкова ”, Габрово.

В Габрово броят на контактните лица, които подлежат на проучвания е 140. В Плевен към момента не е финален броят на контактните лица.

Общо 254 са болничните листове с карантина за ковид в цялата страна, рапортува министърът на обществената политика Деница Сачева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР