След парите от контрабандата, като извор на всенародни благини, с

...
След парите от контрабандата, като извор на всенародни благини, с
Коментари Харесай

ТОЛ-системата - новата близалка за народа

След парите от контрабандата, като извор на всенародни благини, с ролята на унивесална близалка, която властта подава на популацията, в задатък се снабди и ТОЛ-системата. Още преди да е тръгнала. Така и не видяхме нито един контрабандист, завързан за позорния дирек, само че бабите знаят, че получават „ великденски “ и „ коледни “ надбавки „ от контрабандата “. И несъмнено палят свещица и за нея, като вървят на църква.

Всичко пък, което е способно да нарисува въображението на нашенеца, може да се реализира с парите от ТОЛ-таксите. Да се чуди човек, къде беше тая система преди пет, преди 10 години. Нямаше ли кой да ни светне и в този момент да сме надупчили Балкана с най-малко три тунела и прекрачили Дунав с още два-три моста. Със лични доходи. Щяхме и „ Струма “ да сме си създали с наши пари, а не в този момент да треперим, че в случай че още малко се потуткаме, Европа ще си вземе парите назад. Да не приказваме за „ Хемус “ – следващата година валяците щяха да са подминали не Севлиево, а към този момент да са освободили и Търговище от тегобите на рисковия път при Боаза.

Дори човек, който няма концепция защо става въпрос, би се почувствал виновен, в случай че чуе тревожната констатация, че губим милион и половина на ден от забавянето на ТОЛ-системата. Констатация, поднесена с обвинителен звук към земя и небо, звяр и природа. И най-много към фирмите-обжалвачи, които спъвали процедурата и потичането на жълтиците към държавния джоб. Превозвачите ни от дълго време упорстват за въвеждането на ТОЛ-системата, само че в това време са загрижени от положението на окаяните ни пътища, от които ще се събират таксите. И от заплахата, от незаобиколим фактор на Балканите, да се превърнем в заобиколен. Въпросът закъсняхме или подраняваме с ТОЛ-системата ще си остане провесен, най-малко до момента в който тя не тръгне. А до тогава ще ни рисуват виедукти, ден след ден и лот след лот.

Друг пиниз, който властта сполучливо разтяга като ябланишки локум е този с преизпълнението на приходната част на бюджета. Простичко е. Правят го и в най-забутаните общини и то от зората на демокрацията. Като заложиш съзнателно ниски стойности на събираемост, разумно е те да бъдат надскочени на полугодието. А горницата да се развява гордо, като чаршаф след първата брачна нощ. Както повелява традицията в някои наши райони. И да се намества, несъмнено. По целенасоченост.

Явно у нас сходна политика се радва на триумф. Най-малкото в случай че съдим по рехавите митинги против властта. Още един-два фейсбук-митинга пред Парламента и Борисов може да удължи мандата си служебно. Пък и както споделя Цветан Цветанов - те не стачкуват против властта, а против системата...
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР