След пандемията и войната в Украйна пограничните региони на страните

...
След пандемията и войната в Украйна пограничните региони на страните
Коментари Харесай

Как пандемията и войната в Украйна повлияха на туризма в регионите в ЕС?

След пандемията и войната в Украйна пограничните райони на страните от Европейския съюз изпитват усложнения в привличането на туристи. Държавите търсят способи за намиране на баланс сред районите, тъй че даже и дребните градчета да притеглят гости. За задачата локалните управляващи уголемяват портфолиото от туристически интензивности, които оферират.

Това стана ясно по време на семинара „ Предефиниране на салдото за резистентен туризъм “. Той се организира в първия ден на Европейската седмица на градовете и районите (#EURegionsWeek 2023) – най-голямата годишна демонстрация, отдадена на районната политика на Европейски Съюз.

Пандемията повлия отрицателно на бранша освен поради затворените граници и спада в пътуванията, само че и поради всички заети, които трябваше да търсят нова работа. Оказва се обаче, че войната в Украйна даже може да нанесе по-голям удар върху някои страни, които се намират наоколо.

Милиони хора пристигнаха в района. Статистиките приказват за 6 млн. души, основно дами и деца, които са настанени в хотели. Те обаче не са туристи. Истинските туристи анулираха резервациите си, когато войната стартира, само че и в този момент се опасяват да дойдат. Дори и да не е на наша почва, тя оказва въздействие “, разяснява Владислав Ортил, ръководител на групата на Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) и маршал на Подкарпатското воеводство в Полша.

Регионът се намира в югоизточната част на страната, като споделя граница непосредствено с Украйна. Известен е с планините си, многочислените паркове, езера, екопътеки и културния туризъм. Всичко това обаче не е привлекателно за туристи в този момент поради войната.

Юрай Дроба, шеф на Братиславския край в Словакия акцентира, че районът пък изпитва различен проблем – не може да задържи туристи за повече от един ден. Ако преди пандемията, районът е бил най-посещаваният в Словакия, то след нея той е към този момент третият най-посещаван в страната.

Изпитваме усложнения да задържим туристите за една или две вечери “, съобщи Дроба.

Братиславският край е ситуиран в западната част на Словакия. Известен е с офроуд пътища за колоездене, винен туризъм. Дроба разяснява, че локалните управляващи вършат всичко допустимо да притеглят туристи от прилежащите погранични региони. Като добра процедура той уточни основаното мобилно приложение, което дава информация на туристите за района и работно време на забележителности.

Важно е да имаме достъп до принадлежности за вложения – европейски фондове, средства от централния бюджет. “

Кметицата на Ческе Будьовице (град в югозападна Чехия, прочут с бирената индустрия) Дагмар Шкодова Пармова споделя, че е предизвикателство да привлекат туристи, защото градът е надалеч от столицата Прага, която е привлекателен център за гости и безусловно „ издърпва “ всичките туристи.

Всеки втори екскурзиант остава в Прага. Ние имаме доста културни и исторически паметници из страната, само че атрактивността на Прага е огромна. “

По думите ѝ след пандемията се следи отлив на китайски и азиатски туристи, като в този момент градът се старае да притегля европейци, само че и локални от по-далечните места на Чехия. Пармова уточни, че градът е подобаващ и за провеждането на конференции, само че би трябвало да се усили потенциалът на местата за настаняване, с цел да може да поемат събития от огромен мащаб.

Промотираме освен културните и исторически дадености, само че сме фокусирани и върху бирената просвета. Ние имаме музей за бира. “

Участниците в полемиката се сплотиха и към това, че платформите за настаняване, като Airbnb и Booking, би трябвало да подлежат на регулация, защото туристите, които ги употребяват не заплащат даже и локален налог (градски данък) при настаняване, каквато е практиката в хотелите. Тя обаче не би трябвало да е последна, защото сходни платформи са метод хора от дребни райони да развиват туризма в страните.

Микела Монако, градски консултант на Флоренция подчертава върху значимостта всички туристически места да бъдат налични за хора в неравностойно състояние. Самата тя призна, че й е било извънредно мъчно да откри хотел в Брюксел, който да е наличен за нея, с цел да взе участие в полемиката.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР