След пълната реализация на продължението на газопровода Турски поток на

...
След пълната реализация на продължението на газопровода Турски поток на
Коментари Харесай

С Турски поток транзитните приходи щели да скочат в пъти

След цялостната реализация на продължението на газопровода " Турски поток " на българска територия страната ни ще усили в пъти приходите си от пренос на природен газ. Вместо досегашните 140 млн. $ годишно за преноса на суровината по празния към този момент Трансбалкански газопровод, държавният газов оператор " Булгартрансгаз " ще получава 400 млн. лева годишно, сподели изпълнителният шеф на сдружението Владимир Малинов ред БНР в неделя.

Той заяви още, че от 2 януари през газовата борса на страната са подписани осем контракта за доставка на синьо гориво па цена много под избраната от енергийния регулатор и по всички договори доставчиците са частни компании, а не държавната " Булгаргаз ".

Малинов изясни, че от 1 януари 2020 година съветският газ за България идва през Турция, а Транбалканският газопровод е празен. През новата входна точка " Странжа 2 " на границата ни с Турция се правят и доставките на съветски газ за Гърция и Северна Македония и даже за самата Турция.

" Природният газ идва от Турция, минава през нас и се връща назад в Турция - през " Турски поток " влиза в компресорна станция " Странджа ", на българска територия. Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който досега доставяхме газ за Турция, го връщаме назад в Турция. От което продължаваме да получаваме доходи ", изясни странния метод Малинов..

" Считано от 1 януари липсва поток на природен газ по Трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е подготвена да поеме подобен поток, в случай че има нужда ", сподели шефът на газовия оператор. Той напомни, че през декември 2019 година бе препотвърдено съглашението с операторите на Румъния, Украйна и Молдова, с помощта на компресорните им мощности има подготвеност за назад транзитиране на газ към Румъния, Молдова и Украйна при съществуване на интерес. Така е отворен достъпът на полутечен газ от Гърция. Увеличен е потенциалът на мрежовата точка на гръцката граница - Кулата – Сидирокастро, и той към този момент е над 2.2 милиарда куб м годишно. " Реверсивният поток, част от концепцията за Вертикалния газов кулоар, към този момент е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните равнища разрешават, може да се транспортира природен газ във всички направления “, добави Малинов
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР